Επτά τρόποι που το 5G θα αλλάξει τη ζωή μας

    Από: Startup Team

Η επαγγελματική ζωή έχει αλλάξει για όλους τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των εργαζομένων που εφοδιάζονται από τις εταιρείες τους με φορητές συσκευές που επιτρέπουν ασύρματη σύνδεση στο internet αυξάνεται όλο και περισσότερο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό αυτό αντικατοπτρίζει την ανάγκη του προσωπικού να βρίσκεται σε επαφή με την εταιρεία όσο βρίσκεται σε κίνηση, καθώς και με τους προμηθευτές ή τους πελάτες.

Το 2019 το 28% των εργαζομένων στις εταιρείες της ΕΕ κατείχε μία φορητή συσκευή, ενώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο το ποσοστό ήταν 26%. Οι σκανδιναβικές χώρες κατέχουν τα πρωτεία, με την Ιρλανδία να ακολουθεί. Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι είχαν μία φορητή συσκευή που τους είχε προμηθεύσει η εταιρεία τους. Αντίθετα η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Πορτογαλία βρίσκονται πολύ κάτω από τον μέσο όρο (16% έως 18%).

Είναι ολοφάνερο ότι οι αριθμοί θα αυξάνονται γεωμετρικά όσο περνούν τα χρόνια και, κυρίως, όσο οι τεχνολογίες βελτιώνονται. Τα κινητά τηλέφωνα είναι χρήσιμα κάθε μέρα, για κάθε έναν από εμάς και για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μπορούν να βοηθήσουν κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα όπως αναφέρθηκε παραπάνω, καθώς όλες οι εταιρείες είτε προσφέρουν πλέον περιήγηση φιλική για τα κινητά είτε έχουν δική τους εφαρμογή για τις φορητές συσκευές.

Από τις τραπεζικές υπηρεσίες όπως είναι η εφαρμογή της Eurobankέως τις εταιρείες gaming όπως η PokerStars και από τις εταιρείες delivery φαγητού έως τα ενημερωτικά site, μία εφαρμογή για κινητό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη στον τελικό χρήστη. Και μετά την έλευση του 5G, τα πράγματα εξελίσσονται ακόμη γρηγορότερα.

Η χρήση του 5G χαρακτηρίζεται από μεγάλες ταχύτητες και συνέπεια. Οι υποσχέσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας για τον παραδοσιακό, αλλά και τον ψηφιακό τομέα είναι τεράστιες, αφού η χρήση του έχει πληθώρα εφαρμογών στην καθημερινή ζωή. Έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ εκατομμυρίων συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σε σύγκριση με τις 100 χιλιάδες συσκευές που αντιστοιχούν στο 4G. Οι τρόποι με τους οποίους το 5G μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας είναι πολλοί.

Για αρχή, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τις «έξυπνες» πόλεις. Τα «έξυπνα» εργοστάσια θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ρομποτικές υπηρεσίες για τη γραμμή παραγωγής, κάτι που θα επιτρέψει στα οχήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, ενώ η ρύθμιση της κυκλοφορίας και η συγκομιδή των σκουπιδιών θα γίνεται με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Τα αυτόνομα οχήματα είναι ένα δεύτερο σημείο αναφοράς, αφού ήδη έχουν γίνει βήματα προόδου προς αυτόν τον τομέα. Η Google, η αγγλική Ο2, η Huawei και η BMW είναι μερικές από τις εταιρείες που είτε έχουν κιόλας ετοιμάσει αυτοκίνητα ή έχουν σχεδόν έτοιμες λύσεις για το δρόμο.

Η συνδεσιμότητα είναι εξαιρετικά σημαντική σε αθλητικά γεγονότα και στον τομέα αυτό αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, ένας μέσος αγώνας της Μπουντεσλίγκα προσελκύει 43 χιλιάδες θεατές που καταναλώνουν περίπου 500 GB συνολικά. Τα σημερινά μοντέλα ασύρματης σύνδεσης δεν αντέχουν τη διαχείριση τόσο μεγάλων αριθμών και το 5G μπορεί να δώσει λύσεις. Ήδη στα γήπεδα του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας απελευθέρωσε πόρους και προσέφερε νέα εμπειρία χρήσης στους θεατές.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η διαχείριση του κόσμου στα γήπεδα. Με την ανάλυση του αριθμού θεατών στις εισόδους, τις τουαλέτες και τις κερκίδες, θα είναι ευκολότερο να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να παρέχονται υπηρεσίες με τη βοήθεια των στατιστικών.

Σε ό,τι αφορά στις μεταδόσεις των αθλητικών γεγονότων, μία επανάσταση αναμένεται να συντελεστεί κι εκεί. Οι κάμερες με τεχνολογία 5G θα εξαλείψουν τη χρήση καλωδίων και ήδη τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δοκιμάζουν τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν.

Στις μεταφορές -κυρίως στις δημόσιες- οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν στη διαχείριση του αριθμού των επιβατών, οι οποίοι θα λαμβάνουν εν κινήσει υπηρεσίες internet τουλάχιστον δέκα φορές γρηγορότερες και πιο σταθερές από πριν.

Τέλος, στις κατασκευές η χρήση της 5G τεχνολογίας θα βοηθήσει μέσω της ρομποτικής να κατασκευαστούν ασφαλέστερα κτίρια, με μεγάλη ακρίβεια και τέλειο συγχρονισμό. Αυτόματα θα μειωθεί τόσο ο χρόνος κατασκευής, όσο οι ατέλειες και τα λάθη που μπορεί να αποβούν κρίσιμα σε βάθος χρόνου, χωρίς να είναι δυνατό να διορθωθούν.