Γαλλικό πρόστιμο 25 εκατ. ευρώ στην Apple για τα «αργά iPhone»

    Από: Startup Team

Η Γαλλία έβαλε στο στόχαστρο την Apple επειδή η εταιρεία επιβράδυνε τα παλαιότερα iPhone με αναβαθμίσεις λογισμικού. Η χώρα επέβαλλε πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για «παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές».

Φορείς προστασίας των καταναλωτών στη χώρα λένε ότι οι κάτοχοι παλαιότερων iPhone θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί ότι η αναβάθμιση του λειτουργικού τους συστήματος το 2017 θα κατέληγε σε χειρότερες επιδόσεις για τη συσκευή τους. (Πριν από τρία χρόνια η Apple παραδέχθηκε ότι μείωνε την ταχύτητα των συσκευών, γεγονός που οδήγησε στην υποβολή αγωγών εναντίον της. Εν τέλει η εταιρεία προσέφερε με έκπτωση μπαταρίες ως αποζημίωση).

Το πρόστιμο θα επιτρέψει στην Apple να αποφύγει μία δίκη που θα έπληττε τη δημόσια εικόνα της.

«Αυτή είναι μια ιστορική νίκη έναντι σκανδαλωδών πρακτικών που στρέφονται κατά των καταναλωτών και του περιβάλλοντος» είπαν στο AFP οι Laetitia Vasseur και Samuel Sauvage, συνιδρυτές της οργάνωσης Halt Planned Obsolescence, η οποία πίεσε τους Γάλλους ανακριτές να ξεκινήσουν έρευνα.

Οι δυο τους δεν έχουν αποκλείσει να υποβάλλουν αγωγές για περαιτέρω βλάβες εκ μέρους των χρηστών iPhone.

Από το 2016, η Apple ξεκίνησε να εκδίδει αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος για τα iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE και iPhone  7 που περιελάμβαναν μια λειτουργία «εξισορρόπησης» της παροχής ισχύος από μπαταρίες που ήταν κρύες, παλαιές, ή με χαμηλό επίπεδο φόρτισης. Αυτό οδηγούσε σε χαμηλότερες επιδόσεις της συσκευής, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι να αγοράζουν μια νέα συσκευή αντί να επιλέγουν μια νέα μπαταρία (που θα έλυνε το πρόβλημα).

Πηγή: Fortunegreece.com