Η ABB προάγει ψηφιακές λύσεις κατά της ενεργειακής κρίσης

    Από: Startup Team
  • Η ABB προτείνει ψηφιακές υποδομές έξυπνων πόλεων για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.
  • Με την υποδομή της ΑΒΒ οι κάτοικοι μιας ελβετικής πόλης γίνονται παραγωγοί – καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Στο ίδιο πλαίσιο, η ABB βοηθά στην ενεργειακή αναβάθμιση των ιστορικών της κτιρίων της Σαραγόσα.

Η ABB λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση με όλες τις επώδυνες συνιστώσες της, παρουσιάζει νέους τρόπους αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας, που στόχο έχουν την “πράσινη” αναβάθμιση των πόλεων. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που ακολουθεί, είναι βασισμένη σε δεδομένα και υποστηρίζεται από τη συμμετοχική διαδικασία πολιτών και θεσμών.

 

Εύκολη προσβασιμότητα για όλους με ασφάλεια

Οι εφαρμογές έξυπνων συσκευών είναι εργαλεία που επιτρέπουν σε έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων να χρησιμοποιούν online υπηρεσίες προκειμένου να αγοράσουν εισιτήρια, να κλείσουν ραντεβού κ.α. Οι λύσεις αυτές θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά, αξιοποιώντας τα σχόλια των χρηστών σε μια συνεχόμενη διαδικασία βελτίωσης. Ακόμα, οφείλουν να γίνουν εύχρηστες και για όσους δυσκολεύονται να εξοικειωθούν με τον ψηφιακό κόσμο. Έτσι, η στρατηγική υλοποίησης πρέπει να περιλαμβάνει και εκπαίδευση καθώς και να παρέχονται εναλλακτικές, μη ψηφιακές λύσεις, όπως δυνατότητα τηλεφωνικής υποστήριξης και βοήθειας.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η διατήρηση της ιδιωτικότητας είναι θέματα που εγείρουν σημαντικές ανησυχίες κατά την διάρκεια της διαδικασίας ψηφιοποίησης των πόλεων. Το σχετικό νομικό πλαίσιο αναβαθμίζεται συνεχώς, αλλά απαιτείται και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στον πληθυσμό.

 

Διαχρονικός σχεδιασμός

Οι πιο σημαντικές ψηφιακές τεχνολογίες πόλεων – από τη διαχείριση κτιρίων και ηλεκτρικού δικτύου, έως την φόρτιση οχημάτων – έχουν σχεδιαστεί για να συνδέονται ευέλικτα με υπάρχοντα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να αναβαθμίζονται άμεσα μέσω cloud. Η χρήση ΑPI, παρέχει μεγαλύτερη συνδεσιμότητα, ευρύτερη πρόσβαση σε πλατφόρμες και συμβατότητα με άλλες εφαρμογές, βοηθώντας στη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων έξυπνων πόλεων, με υψηλή ενεργειακή απόδοση.

 

Η ABB βοηθά τους Ελβετούς να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας

Αρκετοί πολίτες, στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα κοινόχρηστα φωτοβολταϊκά, ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ελβετίας, όπου ένα νέο νομικό πλαίσιο επιταχύνει την υλοποίηση «συνεργατικών φωτοβολταϊκών». Η ABB Switzerland, σε συνεργασία με την Ormera, ανέπτυξαν μια λύση που συνδυάζει τεχνολογία blockchain με έξυπνους καταμετρητές, οι οποίοι καταγράφουν δεδομένα για την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας σε συνεργασία με εφαρμογές blockchain. Η λύση αυτή μπορεί εύκολα να τεθεί σε λειτουργία σε οποιοδήποτε κτίριο, χωρίς την ανάγκη περίπλοκου προγραμματισμού. Να σημειωθεί ότι και στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου προάγοντας την κατανάλωση ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά.

 

Η ABB εκσυγχρονίζει ιστορικά κτίρια στη  Σαραγόσα της Ισπανίας

Ένα ακόμη παράδειγμα αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων ης ΑΒΒ, αποτελεί η  προσπάθεια της Σαραγόσα να επεκτείνει την ιδέα της έξυπνης πόλης σε κτίρια, όπως το Seminario και το Κέντρο Τέχνης & Τεχνολογίας, δύο ιστορικά, αλλά άκρως μη αποδοτικά κτίρια από άποψη ενέργειας. Οι δημοτικές αρχές επέλεξαν ένα έξυπνο ενεργειακό σύστημα που θα αυτοματοποιήσει την παρακολούθηση και τη διαχείριση ενέργειας, καθιστώντας τα κτίρια συμβατά με ISO 50001 (το παγκόσμιο σύστημα αναφοράς για τη διαχείριση και την απόδοση ενέργειας). Η ABB  ψηφιοποίησε τις λειτουργίες καταμέτρησης, προστασίας και ελέγχου, γρήγορα και ανέξοδα, με τη χρήση προηγμένων, έξυπνων αισθητήρων σε υπάρχουσες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, βοηθώντας την πόλη να διατηρήσει τους αρχιτεκτονικούς της θησαυρούς, εξοικονομώντας έως και 30% του λειτουργικού κόστους, με σημαντικά μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και έως και 20% εξοικονόμηση ενέργειας.