Η Amazon γιορτάζει τα 25 χρόνια της- Η ιστορία του διαδικτυακού κολοσσού

    Από: Startup Team

Στα 30 του ο Τζεφ Μπέζος ήταν ήδη ένας πολύ επιτυχημένος χρηματιστής στη Νέα Υόρκη. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν του αρκούσε. Το 1994 παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος μεγάλης επενδυτικής τράπεζας για να κάνει πράξη ένα φιλόδοξο όραμα. Από κοινού με την τότε γυναίκα του εγκατέλειψε το γραφείο του σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης για να μεταφερθεί σε ένα γκαράζ στο Σιάτλ, από όπου ξεκινά η ιστορία της Amazon, του μεγαλύτερου διαδικτυακού καταστήματος στον κόσμο.

Στόχος του Τζεφ Μπέζος, όπως μεταδίδει η DW, ήταν να δημιουργήσει μια επιχείρηση με την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, η οποία να προσφέρει τα πάντα. Όλα ξεκίνησαν με το εμπόριο βιβλίων. Στις 5 Ιουλίου 1994 ιδρύει ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο με το όνομα Cadabra, το οποίο αργότερα μετονομάζει σε Amazon. Τα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρία μετεξελίχθηκε στο μεγαλύτερο διαδικτυακό κατάστημα στον κόσμο. Σήμερα προσφέρει μεταξύ άλλων υπηρεσίες cloud, συνεχούς ροής με βίντεο και μουσική και πουλά σχεδόν τα πάντα. Στις ΗΠΑ διαθέτει μάλιστα ακόμα και διαδικτυακό σουπερμάρκετ.

Η Amazon πουλά τα περισσότερα βιβλία στη Γερμανία

Κανείς δεν γνωρίζει με ποιο τομέα θα ασχοληθεί στη συνέχεια ο Τζεφ Μπέζος. Τον περασμένο μόλις μήνα η Amazon εισήγαγε δοκιμαστικά τη χρήση drones για την μεταφορά μικροδεμάτων. Χάρη και στις νέες υπηρεσίες η αμερικανική εταιρία αύξησε τα κέρδη της κατά 125% μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο φθάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο η Amazon έγινε η δεύτερη εταιρία μετά την Apple, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ξεπέρασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίου. Κερδισμένος και με το παραπάνω, βγαίνει από αυτή την εξέλιξη ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είναι μεγαλομέτοχος της Amazon. Η περιουσία του υπολογίζεται ότι ξεπερνά σήμερα τα 120 δις. Παρά το γεγονός ότι το διαζύγιο με την πρώην σύζυγό του στοίχισε 40 δις δολάρια ο Τζεφ Μπέζος είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη.

Το φαινόμενο Amazon έχει όμως πολλούς επικριτές. Πρώτα απ’ όλους το λιανικό εμπόριο που κατηγορεί, δικαίως, την αμερικανική διαδικτυακή εταιρία ότι διέλυσε τον ανταγωνισμό με υπερβολικά χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα στην Γερμανία κανένα κατάστημα δεν πουλά τόσα βιβλία όσα η Amazon. Εκτός αυτού, συνδικαλιστικές οργανώσεις επιρρίπτουν στην Amazon ότι δεν αποζημιώνει τους εργαζόμενους όπως θα έπρεπε και όπως θα μπορούσε. Ωστόσο, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του συνδικάτου ver.di, η Amazon συνεχίζει την παράδοση των προϊόντων της στους καταναλωτές χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις.

Πηγή: fortunegreece.com