Η Apple απέσυρε εφαρμογή που χρησιμοποιούσαν διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

    Από: Startup Team
Η Apple αφαίρεσε την Πέμπτη μια εφαρμογή χαρτών του Χονγκ Κονγκ που χρησιμοποίησαν φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές λέγοντας ότι απειλούσε την αστυνομία, μετά από προειδοποίηση της Κίνας στον αμερικάνικό τεχνολογικό κολοσσό. Σύμφωνα με μια δήλωση που δημοσίευσαν οι κατασκευαστές του HKmap.live, η Apple δήλωσε ότι “η εφαρμογή σας έχει χρησιμοποιηθεί με τρόπους που θέτουν σε κίνδυνο τους φορείς επιβολής του νόμου και τους κατοίκους στο Χονγκ Κονγκ”.

Η απόσυρση της εφαρμογής από το App Store της Apple ήρθε ως συνέχεια των κατηγοριών από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ότι η εφαρμογή “βοηθά προφανώς τους ταραχοποιούς”. Ένα πρόσφατο άρθρο άλλωστε στην People’s Daily, το φύλλο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, ανέφερε: «Κανένας δεν θέλει να εμπλέξει την Apple στην παρατεταμένη αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά οι άνθρωποι έχουν λόγο να υποθέσουν ότι η Apple αναμιγνύει τις επιχειρήσεις με την πολιτική, ή ακόμα και με παράνομες πράξεις”.

Η αμερικάνικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε άμεσα έρευνα καθώς «πολλοί ανήσυχοι πελάτες στο Χονγκ Κονγκ» επικοινώνησαν μαζί της σχετικά με την εφαρμογή και η Apple διαπίστωσε ότι είχε θέσει σε κίνδυνο τους αστυνομικούς, αλλά και τους κατοίκους.

Από την άλλη, σε έναν λογαριασμό στο Twitter που πιστεύεται ότι ανήκει στον κατασκευαστή του HKlive.map, ο κάτοχός του εκφράζει τη διαφωνία του με την απόφαση της εταιρείας και λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι η εφαρμογή είχε χρησιμοποιηθεί σε ενέδρες.

Σύμφωνα με το Reuters, η εφαρμογή HKlive.map αφαιρέθηκε από το App Store παγκοσμίως, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί για χρήστες, οι οποίοι την είχαν ήδη κατεβάσει στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης, μια διαδικτυακή έκδοση παραμένει διαθέσιμη για κινητά iPhone.

Σημειώνεται ότι βάσει των κανονισμών και την πολιτική της εταιρείας, οι εφαρμογές που πληρούν τις προϋποθέσεις για να εμφανίζονται στο App Store μπορεί κάποιες φορές να αφαιρεθούν αν κριθεί ότι διευκολύνουν την παράνομη δραστηριότητα ή απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Πηγή: dealnews.gr