Η PayPal κατόρθωσε να εισέλθει στον κλάδο των ψηφιακών πληρωμών της Κίνας

    Από: Startup Team

Σε μια περίοδο που οι δυτικές εταιρείες αναζητούν τρόπο να εισέλθουν στον τεράστιο κλάδο των ψηφιακών πληρωμών στην Κίνα, η PayPal κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια παροχής υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών στη χώρα, ύστερα από την εξαγορά του πλειοψηφικού μεριδίου σε μια κινεζική εταιρεία πληρωμών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ενέκρινε την εξαγορά από την PayPal μεριδίου 70% στη GoPay, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες τη Δευτέρα. Η PayPal λέει ότι η εξέλιξη αυτή την καθιστά την πρώτη ξένη εταιρεία που εξασφαλίζει άδεια παροχής υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών στην Κίνα.

Οι όροι της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019, δεν δημοσιοποιήθηκαν, όπως σημείωσε ένας εκπρόσωπος της PayPal.
Η GoPay είναι ένας μικρός κινεζικός πάροχος υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργεί περίπου όπως η PayPal – επιτρέπει στους εμπόρους να αποδέχονται πληρωμές χωρίς πιστωτικές κάρτες απευθείας από τις ιστοσελίδες τους.

Οι αμερικανικές εταιρείες πληρωμών και πιστωτικών καρτών προσπαθούν εδώ και χρόνια να διεισδύσουν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου η διεύρυνση της μεσαίας τάξης μεταφράζεται σε μια αναπτυσσόμενη αγορά καταναλωτών που αναζητούν υπηρεσίες δανεισμού, πιστωτικής κάρτας και μεταφοράς χρημάτων. Τα τελευταία χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση έχει ανοίξει την πόρτα σε ξένες εταιρείες ώστε να αρχίσουν να κάνουν αίτηση για τη λήψη άδειας που θα τους επιτρέχει να εγκαθιστούν δίκτυα πληρωμών στη χώρα. Η διαδικασία αδειοδότησης, όμως, είναι αρκετά αργή.

Αγοράζοντας το πλειοψηφικό μερίδιο της GoPay, η PayPal εξασφάλισε πρόσβαση στην άδεια της κινεζικής εταιρείας για την παροχή υπηρεσιών διαδικτυακών πληρωμών. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και τις τεχνολογικές πλατφόρμες της Κίνας, παρέχοντας μια ευρεία γκάμα λύσεων πληρωμών σε εταιρείες και καταναλωτές, τόσο στην Κίνα όσο και παγκοσμίως», ανέφερε σε δήλωσή του ο Dan Schulman, διευθύνων σύμβουλος της PayPal.

Η συμφωνία δίνει πλέον τη δυνατότητα στην PayPal να διεκπεραιώνει ψηφιακές συναλλαγές στην Κίνα – η αξία των οποίων εκτιμάται σε τρισεκατομμύρια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολη η διείσδυση στην αγορά. Οι κινεζικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών Alipay και WeChat, της Alibaba και της Tencent αντίστοιχα, κυριαρχούν στην αγορά.

Ο κύριος λόγος; Καθιστούν εξαιρετικά εύκολη για τους εμπόρους τη χρήση των υπηρεσιών τους και την λήψη πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων. Έτσι, δεν χρειάζεται οι εταιρείες να εγκαθιστούν τις υποδομές για την αποδοχή πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών. Πέρυσι, πάνω από 8 εκατομμύρια καταστήματα στην Κίνα έκαναν δεκτή την υπηρεσία AliPay.

Πηγή: fortunegreece.com