Η startup που δημιουργήθηκε μετά από ένα πάρτι στη Μύκονο

    Από: Startup Team

Ακόμη και για μια απογευματινή επαγγελματική συνάντηση, ο Andrey Andreev, ο κορυφαίος επιχειρηματίας του κλάδου online dating παγκοσμίως, ντύνεται σαν να πηγαίνει σε κλαμπ: μαύρο τζιν, μαύρο πέτσινο μπουφάν και το καθιερωμένο λευκό t-Shirt με υπογραφή Prada. “Έχω εκατοντάδες τέτοια, τη μεγαλύτερη συλλογή από λευκά t-shirts της Prada στον κόσμο”, ομολογεί ο 45χρονος.

Η συνέντευξή μας –Δευτέρα του Πάσχα στο Λονδίνο- περιλαμβάνει μια μεγάλη, πολύωρη βόλτα, στα αγαπημένα του εστιατόρια, καφέ και σημεία τσαγιού στο Covent Garden και την Bond Street. Περνάμε κάτω από πάπιες Πεκίνου που κρέμονται στο εστιατόριο “Novikov” και περιεργαζόμαστε τα 66.000 κρασιά Βουργουνδίας του Hedonism Wines. Στο βραβευμένο με αστέρια Michelin “Hide”, ο Andreev μού κάνει νεύμα για να παρατηρήσω έναν δρύινο τοίχο. “Θέλω να σου δείξω κάτι”, λέει, και στρέφει το δάχτυλο προς ένα διακριτικά τοποθετημένο μάνταλο. “Ο τοίχος γίνεται πόρτα. Πίσω του βρίσκονται κι άλλες πόρτες φτιαγμένες από ατσάλι. Οι πόρτες αυτές καταλήγουν σε ένα τεράστιο ασανσέρ, στο οποίο χωρούν άνετα δύο μεγάλα αυτοκίνητα”. O Αndreev μπαίνει στον χώρο. “Μπορείς, λοιπόν, να μπεις απευθείας με το αμάξι σου από τον δρόμο χωρίς να σε δουν, το πιασες;”

Η τάση του να κρύβεται επεκτείνεται πέρα από την επιλογή του εστιατορίου ή την προτίμησή του να αποφεύγει τον Τύπο, με αποτέλεσμα ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος (το Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του φτάνει τα $1,5 δισ.) να χαρακτηρίζεται από πολλούς μυστηριώδης και απόμακρος. Πρώην υπάλληλοι της εταιρείας του περιγράφουν μια περίπλοκη εταιρική δομή που περιστρέφεται γύρω από τη φοροαποφυγή και περιλαμβάνει θυγατρικές σε πολλά μέρη, από την Κύπρο έως τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στρατηγικές συναντήσεις στη Μάλτα. Επίσης, αρκετοί πρώην εργαζόμενοι της Badoo μιλούν για μια λονδρέζικη εταιρεία 600 υπαλλήλων που διατηρούσε ένα τοξικό περιβάλλον για τις γυναίκες, αν ληφθούν υπόψιν οι αναβαθμίσεις λογισμικού που έπαιρναν τα ονόματα πορνοστάρ ή το περιστατικό ενός βίντεο που κυκλοφόρησε εσωτερικά και απεικόνιζε έναν υπάλληλο να δέχεται τις υπηρεσίες μιας πόρνης.

Η ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο: Το μεγαλύτερο asset του Andreev είναι η Badoo, μια εφαρμογή γνωριμιών που επικεντρώνεται σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική και με 60 εκατομμύρια χρήστες, είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Αλλά το πιο δημοφιλές του asset,  είναι η Bumble, ένα άλλο dating app που έχει στόχο να εμψυχώνει τις γυναίκες και να δημιουργεί ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για εκείνες.

“Κατάλαβα ότι έπρεπε να προσελκύσουμε γυναίκες στην πλατφόρμα, αλλά πώς;” λέει ο Andreev. “Χρειαζόταν να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές μέρος, ένα μέρος στο οποίο κάθε γυναίκα στον πλανήτη θα αισθανόταν πολύ άνετα”.

Αυτό ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση για την Bumble. Η Whitney Wolfe Herd ξεκίνησε την Bumble επειδή ήθελε να πάρει εκδίκηση. Είχε προηγουμένως μηνύσει την Tinder, στην οποία εργαζόταν ως στέλεχος, για σεξουαλική παρενόχληση, ισχυριζόμενη ότι το πρώην αφεντικό της και πρώην σύντροφος έστελνε απειλητικά και προσβλητικά μηνύματα, ενώ η εταιρεία τής αφαίρεσε τον τίτλο της συνιδρύτριας. Η Tinder αρνείται τα πάντα. (Η αγωγή κατέληξε σε κρυφό διακανονισμό-εξπρές ο οποίος εκτιμάται ότι έφτασε το 1 εκατ. δολάρια). Μέσα σε μια τριετία, το νέο dating app επανέλαβε την εντυπωσιακή ανάπτυξη του Tinder και εξελίχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους ανταγωνιστές του.

Αλλά η “Bumble” δεν είναι αποκλειστικό δημιούργημα της Wolfe Herd, η οποία αναγνωρίζει τον Andeev ως ιδρυτικό εταίρο της εφαρμογής. Ήταν εκείνος που επικοινώνησε με την Wolfe Herd λίγο μετά τη μήνυση, προτείνοντάς της να συνεργαστούν. Οι δυο τους βρίσκονταν στην Μύκονο, μετά από ένα πάρτι, όταν ήρθε στον Andreev η ιδέα να φτιάξουν μια εφαρμογή προσανατολισμένη στη γυναίκα (στην Bumble η γυναίκα κάνει την πρώτη κίνηση), αντί της αρχικής πρότασης της Wolfe Herd για ένα κοινωνικό δίκτυο. Και ήταν ο Andreev που αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα της Badoo, για να εξασφαλίσει ένα δυναμικό ξεκίνημα της Bumble στην αγορά.

“Δεν νομίζω ότι εκείνη την περίοδο μπορούσα να ανεχτώ ένα μάτσο άνδρες να με σχολιάζουν… θα μπορούσα να έχω απευθυνθεί σε συγγενείς και φίλους για να βρω τα χρήματα”, είπε η Wolfe Heard στο Forbes το 2017. “Το έκανα για τις γνώσεις που είχε και τις υποδομές”.

Μπορεί η έδρα της Bumble να βρίσκεται στο Όστιν του Τέξας, ωστόσο οι υποδομές, δηλαδή ο “κινητήρας” της εταιρείας, βρίσκονται στα γραφεία του Λονδίνου, τα οποία φιλοξενούν τις μονάδες ανάπτυξης προϊόντων και μηχανικής –και μια σειρά από εξωφρενικές κατηγορίες. Πρόσφατα η Wolfe Herd μοιράστηκε το εβδομαδιαίο εργασιακό της πρόγραμμα με τους New York Times, σε ένα άρθρο με τίτλο “Καταπολεμώντας τον μισογυνισμό, μία Bumble τη φορά”. Ωστόσο, σύμφωνα με τους πρώην υπαλλήλους της Badoo, η Bumble αντιμετωπίζει πρόβλημα μισογυνισμού μέσα στην ίδια της τη μητρική και ο ιδρυτικός εταίρος με τον οποίο η Wolfe Herd μιλάει δύο με πέντε φορές την ημέρα στο τηλέφωνο, βρίσκεται ακριβώς στη μέση του προβλήματος αυτού.

Ο Andreev ξεκίνησε την Badoo το 2006 στο Λονδίνο –ένα χρόνο προτού βγει στην αγορά τo iPhone- με στόχο να κερδίσει πελάτες στην Ευρώπη και πέρα από αυτή. (στην πορεία απέκτησε υπηκοότητα στο Ην. Βασίλειο και τη Μάλτα). Εξαρχής, ο Andreev έβαλε τις “ρίζες” της εταιρικής δομής της Badoo σε πολλές offshore οντότητες. Τον Οκτώβριο του 2007, ίδρυσε την Worldwide Vision, ως μητρική εταιρεία, στις Βερμούδες, πιθανότατα για να περιορίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις (ο Andreev το αρνείται αυτό και ξεκαθαρίζει ότι η εταιρεία δεν κάνει σχόλια σχετικά με τις θυγατρικές της). Η Worldwide Vision και ο Andreev ίδρυσαν στη συνέχεια πάνω από 10 θυγατρικές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο, η πλειοψηφία των οποίων ελέγχει τις τέσσερις εφαρμογές γνωριμιών: Badoo, Bumble, Chappy (ένα dating app για ομοφυλόφιλους που ξεκίνησε το 2017) και Lumen (ξεκίνησε πέρυσι τη λειτουργία του για τους άνω των 50). Τον Ιούνιο σύστησε την Magic Lab, ως μια εταιρεία συμμετοχών για τα dating apps.

Ο Andreev στην αρχή είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Worldwide Vision συνεδριάζει στην Μάλτα, όπου ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει μόλις στο 5%, ενώ μετά είπε ότι συναντιούνται στις Βερμούδες. Η εξήγησή του: η Μάλτα είναι το μέρος που η εταιρεία αναπτύσσει την πνευματική της ιδιοκτησία.

“Μοιάζει μπερδεμένο, αλλά αυτό γίνεται επίτηδες”, αποκαλύπτει πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας. “Η εταιρεία το κάνει για να αποφύγει φόρους”. Ο Andreev το αρνείται.

Ενώ η δημοτικότητα της Badoo αυξανόταν στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η επέκταση στις ΗΠΑ ήταν πιο αργή. Η βάση χρηστών στην Αμερική ήταν κυρίως Λατίνοι. Ο Andreev παραπονιόταν πως εμφανίζονταν πολλά σκουρόχρωμα πρόσωπα στην εφαρμογή –πίστευε ότι αυτό μείωνε την αξία του brand και το έκανε να μοιάζει φθηνό, λέει ένας πρώην υπάλληλος που εργαζόταν στο διαφημιστικό τμήμα. “O Andrey ξεκαθάριζε πάντα ότι το λευκό ήταν καλύτερο”, λέει το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος. “Εάν κάποιος αργούσε να έρθει λίγο στο γραφείο και ήταν Λατίνος ή Αφρικανός, έκανε σχόλια όπως “Τι άλλο θα περίμενε κανείς από αυτόν;”. Ο Andreev διαψεύδει: “Η ποικιλομορφία βρίσκεται στον πυρήνα των brands και των αξιών μας”.

Ενώ πολλές από τις εξωφρενικές ιστορίες προέρχονται από την αρχική περίοδο ταχείας ανάπτυξης της εταιρείας, μερικά περιστατικά που έλαβαν χώρα πέρυσι, δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα. Σύμφωνα με δύο υπαλλήλους που αποχώρησαν πρόσφατα από την εταιρεία, ο Andreev ήθελε να προσλαμβάνει μόνο νεαρές, ελκυστικές γυναίκες για μάρκετινγκ και διοικητικές θέσεις. “Θυμάμαι ότι ήταν μια υποψήφια για μια θέση και ο Andrey είπε ‘Όχι, είναι χοντρή. Την φαντάζεστε να μιλάει στον Τύπο και να είναι το πρόσωπο της Badoo;”, λέει πρώην υπάλληλος.

O Andreev το αρνείται και αυτό. Επιμένει ότι δεν είναι ρατσιστής ή σεξιστής και πως οι εφαρμογές του ενώνουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. “Στηρίζουμε τις γυναίκες, τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, τις ομάδες με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις”, λέει. “Έχουμε συλλέξει τόσο πολλά δεδομένα που έχει γίνει σαφές: δεν είναι πλέον απλά μια επιχείρηση. Είναι κοινωνική ευθύνη”.

Ο Andreev συνηθίζει επίσης να παπαγαλίζει τις ατάκες της Bumble. Όχι μόνο κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στο εργαλείο εμψύχωσης των γυναικών, αλλά έχει ενσωματώσει το εργαλείο αυτό σε μια ακμάζουσα μίνι αυτοκρατορία που επικεντρώνεται στη γυναίκα και περιλαμβάνει μια εφαρμογή δικτύωσης, ένα venture capital fund που στηρίζει η Serena Williams και επενδύει κυρίως σε γυναίκες ιδρύτριες, μια γραμμή προϊόντων φροντίδας δέρματος και μια πρωτοβουλία που δίνει επιχορηγήσεις σε παραγωγούς ταινιών. Το Forbes αναφέρει ότι τα έσοδα της Bumble αυξήθηκαν στα σχεδόν 180 εκατ. δολάρια το 2018.

Πηγή: capital.gr