Καθίζηση υπέστησαν οι πωλήσεις PCs το 1ο τρίμηνο του 2023

    Από: Startup Team

Με αρνητικό πρόσημο βρέθηκε η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τις πωλήσεις συσκευών να πιέζονται και να καταγράφουν ισχυρά αρνητική επίδοση. Για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, η παγκόσμια αγορά κατέγραψε διψήφιο ποσοστό πτώσης, με όλους – ανεξαιρέτως – τους κορυφαίους κατασκευαστές, παγκοσμίως, να υφίστανται μείωση πωλήσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 πωλήθηκαν μόλις 54 εκατ. σταθεροί και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που συνιστά μείωση κατά 33% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι φορητές συσκευές, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 34% και να κινούνται στα επίπεδα των 41,8 εκατ. μονάδων. Ελαφρά πιο ανθεκτικές ήταν οι πωλήσεις επιτραπέζιων υπολογιστών, σημειώνοντας πτώση 28% μόλις στα 12,1 εκατ.

“Τα περισσότερα από τα ζητήματα, που ταλαιπώρησαν τον κλάδο το 2ο εξάμηνο του περασμένου έτους, συνεχίστηκαν και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023”, εξηγούν οι αναλυτές της Canalys σε σχετικό report.

Η ασθενής ζήτηση, τα υπερβολικά αποθέματα και η επιδείνωση του μακροοικονομικού κλίματος ήταν οι παράγοντες, που συνέβαλαν στην απότομη πτώση των πωλήσεων.

Το πλέον ζέον από αυτά τα ζητήματα σχετίζεται με τα υψηλά αποθέματα. Το 39% των πωλητών έχουν πλέον αποθέματα της τάξης των πέντε εβδομάδων, με το 18% να αναφέρει έως και εννέα εβδομάδες αν όχι και περισσότερες. “Αν και το απόθεμα έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το υγιές εύρος των τεσσάρων έως έξι εβδομάδων”, αναφέρει η IDC.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο στο sepe.gr