Πιο ανθεκτικές και εύκολα επισκευάσιμες ψηφιακές συσκευές θέλουν οι καταναλωτές

    Από: Startup Team

Ανθεκτικότερα και πιο εύκολα επισκευάσιμα προϊόντα, κυρίως στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, θέλουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Το ίδιο φαίνεται να επιθυμεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με το αποκαλούμενο «δικαίωμα επισκευής».

Μάλιστα, μετά από πολύχρονες ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις, η Ένωση φαίνεται ότι είναι έτοιμη να θεσμοθετήσει ένα νέο και πιο ενισχυμένο «δικαίωμα στην επισκευή» όσον αφορά τα καταναλωτικά προϊόντα, με κορυφαία εξ αυτών τα ψηφιακά. Μάλιστα, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλλει ξεχωριστή νομοθετική πρόταση σχετικά με το δικαίωμα στην επισκευή, εντός του τρίτου τριμήνου του 2022.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 79% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι οι κατασκευαστές πρέπει να υποχρεούνται να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση των επιμέρους εξαρτημάτων τους. Μάλιστα, το 77% των καταναλωτών στην Ευρώπη θα προτιμούσε να επιδιορθώνει τις συσκευές του αντί να αγοράζει νέες. Αντ’ αυτού, καταλήγουν να τις αντικαθιστούν ή να τις πετούν στα σκουπίδια επειδή το κόστος της επισκευής τους είναι πολύ μεγάλο ή επειδή δεν έχουν που να απευθυνθούν.

Διαβάστε περισσότερα στο sepe.gr