Πώς η Google προσπαθεί να κάνει πιο inclusive τα προϊόντα της

    Από: Startup Team

Προτού λανσάρει τον ψηφιακό φωνητικό βοηθό της το 2016, η Google ανέθεσε σε μια ομάδα εργαζομένων της να ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα φυλής και φύλου που θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη σχετική υπηρεσία. Οποιαδήποτε προβλήματα εμφανίζονταν μετά τη δημόσια παρουσίαση της υπηρεσίας θα αποτελούσαν τεράστιο πλήγμα για την εταιρεία, στην οποία έχει ασκηθεί κριτική για προϊόντα και υπηρεσίες που οδηγούσαν σε διακρίσεις εναντίον μειονοτήτων.

Η ομάδα εντόπισε συνολικά 28 προβλήματα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν η αδυναμία του βοηθού να κατανοήσει τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας και τον Μήνα Ισπανόφωνης Κληρονομιάς. Επιπλέον, κάποιες φορές χρησιμοποιούσε λανθασμένες αντωνυμίες, παρουσιάζοντας π.χ. τους/τις ιατρούς μονάχα ως άνδρες, ενώ δεν απάντησε κατάλληλα σε κάποιον που παραδεχόταν για πρώτη φορά την ομοφυλοφιλία του στον φωνητικό βοηθό.

Της προσπάθειας ηγήθηκε η ομάδα συμπερίληψης προϊόντων της Google- μια μικρή ομάδα εργαζομένων που εκπαιδεύουν άλλους υπαλλήλους στον σχεδιασμό προϊόντων για μια ευρεία βάση χρηστών, δοκιμάζουν τεχνολογίες για τους χρήστες αυτούς, και δημιουργούν ένα σύνολο βέλτιστων πρακτικών για τις ενδο-εταιρικές ομάδες ανάπτυξης προϊόντων.

Ο στόχος; Να βοηθηθεί η Google στη δημιουργία προϊόντων που δεν μεροληπτούν στη βάση εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ή αναπηρίας.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να συνεργαζόμαστε με ομάδες» λέει η Annie JeanBaptiste, επικεφαλής συμπερίληψης, έρευνας και ενεργοποίησης προϊόντων. «Άρα, αν λανσάρουν μια νέα λειτουργία ή προϊόν, θέλουμε να είμαστε μαζί τους για να εξασφαλίσουμε ότι το προϊόν οικοδομείται συμπεριληπτικά».

Αυτή η λειτουργία καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, έρχονται αντιμέτωπες με δημόσιες επικρίσεις που αφορούν ζητήματα διακρίσεων. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου οι εταιρείες τεχνολογίας κατηγορούνται μαζικά για την έλλειψη ποικιλομορφίας στις γραμμές τους.

Η ίδια η Google έχει βρεθεί στη δίνη προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα. Πριν από δύο χρόνια, δημοσιοποιήθηκε μια viral σεξιστική επιστολή ενός εργαζομένου της, ενώ παράλληλα η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι πλήρωνε τις γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες. Πέρυσι, 20.000 εργαζόμενοι κήρυξαν απεργία κατηγορώντας τη Google ότι δεν είχε διαχειριστεί με επάρκεια κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και ανάρμοστης συμπεριφοράς. Και βέβαια, δεν ξεχνιέται εύκολα το κρούσμα ακραίου ρατσισμού που παρουσιάστηκε στη λειτουργία αναζήτησης της Google, όπου εικόνες Αφροαμερικανών εμφανίζονταν με την αναζήτηση της λέξης «γορίλας».

Πάντως, η Kellie McElhaney, διευθύντρια του Κέντρου Ισότητας, Φύλου και Ηγεσίας στο Berkeley, λέει ότι δεν έχει πειστεί για τις καλές προθέσεις της Google και ότι η εταιρεία δεν κάνει αρκετά για να προλάβει το επόμενο κρούσμα διάκρισης εναντίον μειονοτικών ομάδων από κάποιο προϊόν της. «Δεν είμαι σίγουρη ότι αποτελεί βασική προτεραιότητά τους αυτή τη στιγμή» επισημαίνει. «Μέχρι τώρα, κυρίως αντιδρούν παρά προλαμβάνουν», καταλήγει.

Πηγή: Fortunegreece.com