Πώς να προστατευτείτε από το πρόσφατο χακάρισμα του iPhone

    Από: Startup Team

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα τρωτό σημείο του iPhone που επέτρεπε σε χάκερ να διαβάζουν και να ακούν κρυπτογραφημένα μηνύματα, να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα και να παίρνουν υπό τον έλεγχό τους τις συσκευές. Οι ιδιοκτήτες iPhone μπορούν να προστατευτούν, κάνοντας απλά αυτό: Να διατηρούν τις συσκευές τους ενημερωμένες με την τελευταία έκδοση του iOS. Και αυτό γιατί από τότε που ανακαλύφθηκε το χακάρισμα από ερευνητές της Google, η Apple κυκλοφόρησε μια αναβάθμιση λογισμικού που στοχεύει να διορθώσει το κενό ασφαλείας.

Για να σιγουρευτείτε ότι το κινητό σας είναι προστατευμένο, θα πρέπει να τσεκάρετε ότι η έκδοση iOS που διαθέτει η συσκευή σας είναι τουλάχιστον η 12.4.1. Αυτή η αναβάθμιση λογισμικού περιλαμβάνει τις απαραίτητες αναβαθμίσεις ασφαλείας για να μην υπάρχει κίνδυνος χακαρίσματος του iPhone.

Οι χάκερ οδηγούσαν τους χρήστες των iPhone σε ιστοσελίδες με ιούς και στη συνέχεια εκμεταλλεύονταν μια σειρά από τρωτά σημεία των συσκευών. Οι χάκερ με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να δουν την τοποθεσία του χρήστη και τα μηνύματα, ακόμα και αυτά που βρίσκονταν σε κρυπτογραφημένες υπηρεσίες μηνυμάτων, όπως το WhatsApp και το Signal. Είχαν επίσης πρόσβαση σε φωτογραφίες, κωδικούς και άλλες πληροφορίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι χάκερ είχαν επικεντρωθεί στο να κλέβουν αρχεία και να παρακολουθούν την τοποθεσία των χρηστών.

Είναι αξιοσημείωτο το πόσο μεγάλο είναι το διάστημα που πέρασε χωρίς να αποκαλυφθεί το χακάρισμα- δύο χρόνια- πριν κυκλοφορήσει ένα μπάλωμα ασφαλείας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι οι χάκερ στόχευαν αποκλειστικά iPhone, που είναι γνωστά για την ασφάλειά τους.

Η Apple κυκλοφόρησε το μπάλωμα ασφαλείας τον Φεβρουάριο, μια εβδομάδα αφότου οι ερευνητές της Google ειδοποίησαν την Apple για το πρόβλημα. Η ομάδα Project Zero της Google, η οποία ανακάλυψε το χακάρισμα, ανακοίνωσε δημόσια το κενό ασφαλείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Apple και η Google δεν απάντησαν σε αίτημα του Fortune για σχόλιο σχετικά με το χακάρισμα και πώς μπορεί κανείς να προστατευτεί από αυτό.

Πηγή: fortunegreece.com