Πώς οι μετοχές της Snapchat είχαν την κορυφαία απόδοση στον τεχνολογικό τομέα για το 2019

    Από: Startup Team

– Με αξία πλέον, κοντά στα 21,4 δισ. ευρώ η Snapchat απολαμβάνει την τιμή των 15,5 ευρώ ανά μετοχή, μία άνοδος που έρχεται μετά το αρνητικό όλων των εποχών, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η αποτίμηση της εταιρείας ήταν στα 6,56 δισ. ευρώ με 4,54 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg.

– Η μετοχή της Snapchat έχει εξαλείψει κάθε αντίπαλο φέτος στον τεχνολογικό τομέα: Είναι μακράν η εταιρεία με την καλύτερη απόδοση στο iShares U.S. Technology ETF, της BlackRock, το οποίο μετρά και καταγράφει την απόδοση μετοχών εταιρειών του τεχνολογικού τομέα. Ενώ αντίπαλες εταιρείες όπως η Facebook ή η Pinterest σημειώνουν άνοδο 40% και 23% αντίστοιχα, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πλησιάσουν το τριψήφιο νούμερο της Snapchat.

– Μεγάλα κέρδη που ανακοινώθηκαν τα τελευταία τρίμηνα (με μικρότερες απώλειες από ό,τι υπολόγιζε η Wall Street), νέες ευκαιρίες εσόδων και αυξημένη δυνατότητα κερδών, συνέβαλαν στην εκτόξευση της τιμής των μετοχών της Snapchat.

– Ενώ πριν από δύο χρόνια θεωρούνταν ξεγραμμένη, η βάση χρηστών της εταιρείας είναι ξανά σε άνοδο. Όταν η Snapchat πραγματοποίησε Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, τον Μάρτιο του 2017, με αποτίμηση στα 28,2 δισ. δολάρια, φιλοδοξούσε να γίνει το νέο Facebook. Όμως ποτέ δεν κατάφερε να προσελκύσει κόσμο το ίδιο μαζικά, με μεγαλύτερο target group να είναι αυτό των πιο νεαρών, καθώς πολλοί διαφημιστές και ενήλικες το χαρακτήρισαν δύσκολο προς χρήση.

– Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στους νεαρότερους χρήστες της, εξερευνώντας νέες ευκαιρίες εσόδων, όπως τα Snap Games, που παρουσιάστηκε την άνοιξη. Κάποιοι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα μπορούσε να προσφέρει κέρδη στην εταιρεία με πιθανότητα να έρθουν 318,6 εκατ. ευρώ έσοδα μέχρι το 2022.

– Οι μετοχές της Snapchat έχουν δέκα συστάσεις “buy”, 25 συστάσεις “hold” και 4 συστάσεις “sell” από αναλυτές της Wall Street, σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg.

Τι πρέπει να προσεχθεί: Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο, θα αποτελέσουν σημαντικό δείκτη. Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, τα οποία κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο, σημείωσαν αύξηση 48% σε ετήσια βάση στα 353 εκατ. ευρώ.

Εκπληκτικό γεγονός: Παρά τις προοπτικές ανάπτυξης, είναι ακόμα σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Snapchat χάνει χρήματα: Η ελεύθερη ταμειακή ροή μειώθηκε κατά 32% μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου, η πρώτη τέτοια μείωση σε ένα χρόνο.

Παράλληλα: Από τότε που η μετοχή της Snapchat ξεκίνησε την επιστροφή της, η περιουσία του CEO της, Evan Spiegel, αυξήθηκε από λίγο πάνω από 1,27 δισ. ευρώ σε 3,37 δισ. ευρώ

Κριτική: Ενώ ο Shyam Patil της Susquehanna Financial Group παραμένει αισιόδοξος για τη συνεχιζόμενο μομέντουμ της εταιρείας βραχυπρόθεσμα, υπογραμμίζει ότι η “αποτίμηση της μετοχής παραμένει αυξημένη” σε σύγκριση με ομολόγους της όπως το Facebook και το Twitter και τονίζει τον ανταγωνισμό με το Instagram, γράφοντας ότι “το SNAP πρέπει να κρατήσει το σημαντικό γκρουπ ηλικιών 18-34 ώστε να προσελκύσει διαφημιστές.

Πηγή: capital.gr