Πρέπει να καλύπτετε την κάμερα του κινητού σας;

    Από: Startup Team

Η κάλυψη της κάμερας του λάπτοπ με ένα κομμάτι ταινίας για την αποτροπή κάθε απόπειρας παρακολούθησης είναι μια κοινή πρακτική στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Όμως, πρόσφατα δημοσιεύματα υποδηλώνουν ότι οι ακάλυπτες κάμερες των smartphone μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την ιδιωτικότητα σε σχέση με τις κάμερες των λάπτοπ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Google επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας ευπάθειας στις κάμερες smartphone που «τρέχουν» σε λειτουργικό Android, την οποία ανακάλυψε τον Ιούλιο. Η ευπάθεια, η οποία αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, συμπεριλαμβανομένων και χρηστών συσκευών Pixel και Samsung, επέτρεπε σε χάκερ να παρακολουθούν τον χρήστη. Η αναφορά αυτή έρχεται στον απόηχο μιας άλλης ευπάθειας που αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν το Facebook αναγνώρισε ότι ένα σφάλμα επέτρεπε στην εφαρμογή του κοινωνικού δικτύου να έχει πρόσβαση στις κάμερες των iPhone των χρηστών καθώς αυτοί σκρόλαραν στα news feed τους.

Και οι δύο εταιρείες έχουν επιδιορθώσει τα σφάλματά τους και εξέδωσαν ενημερώσεις, αλλά τα προβλήματα έκαναν πολύ κόσμο να στραφεί στο ερώτημα εάν πρέπει να καλύπτονται οι κάμερες των smartphone ως μέτρο προστασίας της ιδιωτικότητας. Κι αυτή είναι μια θέση που ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούν.

Για παράδειγμα, στις ενημερώσεις του Facebook Portal και του Nest Home Max, και οι δύο εταιρείες ενσωμάτωσαν hardware για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Το Portal διαθέτει πλέον κάλυμμα κάμερας ενώ η συσκευή της Google έχει διακόπτη που απενεργοποιεί τόσο τη φωτογραφική μηχανή όσο και τα μικρόφωνα.

Όμως, τα smartphones συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους παντού, από την αίθουσα συνεδριάσεων μέχρι το μπάνιο και την κρεβατοκάμαρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν στην κάμερα ακόμα πιο προσωπικές στιγμές.

«Αντικειμενικά, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι λόγοι για να καλύπτονται οι κάμερες των smartphone σε σχέση με τις κάμερες των φορητών υπολογιστών», λέει ο Erez Yalon, διευθυντής έρευνας ασφαλείας της Checkmarx, της εταιρείας που ανακάλυψε την ευπάθεια του Android. «Ενώ οι νεότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν ένα μικροσκοπικό φωτάκι LED που μας δείχνει πότε η κάμερα είναι ενεργοποιημένη και λειτουργεί ως μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, τα smartphones δεν διαθέτουν παρόμοιο μηχανισμό».

Πηγή: fortunegreece.com