Προς χαμηλό δεκαετίας κινείται η παγκόσμια αγορά smartphones

    Από: Startup Team

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δέκα ετών βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones με τις πωλήσεις να πιέζονται από τη μέγγενη του πληθωρισμού και από γεωπολιτικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση των πωλήσεων κατά 6% το 2023, εκτίμηση η οποία τοποθετεί την αγορά στο 1,15 δισ. συσκευές, που συνιστά τη χειρότερη επίδοση της δεκαετίας.

Η οικονομική στενότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές, επεκτείνει σε επίπεδα ρεκόρ τον ρυθμό αντικατάστασης των συσκευών. Η Ασία και η Βόρεια Αμερική είναι οι αγορές του πλανήτη, που συμβάλουν στην έντονα αρνητική πορεία της αγοράς, αποτελώντας τροχοπέδη για την εντατικοποίηση των ρυθμών ανάπτυξης. «Μέχρι στιγμής φέτος, πραγματοποιήθηκαν αντικαταστάσεις συσκευών, που συνιστούν αρνητικό ρεκόρ σε όλους τους κατασκευαστές» επισημαίνει η Counterpoint Research.

Ενδεικτική της κακής πορείας παγκόσμιας αγοράς smartphones είναι η εξέλιξη των πωλήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση για να φτάσουν τα 268 εκατ. μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η Samsung διατήρησε τη θέση της ως ο κορυφαίος κατασκευαστής smartphones το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ η Apple ήταν η εταιρεία που παρουσίασε τη μικρότερη πτώση πωλήσεων σε ετήσια βάση.

Ανάμεσα στις 10 κορυφαίες μάρκες, η Tecno και η Infinix, μέρος του Ομίλου Transsion, παρουσίασαν διψήφια ετήσια ανάπτυξη. Όσον αφορά τις περιφερειακές επιδόσεις, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (MEA) παρουσίασε τη μοναδική ετήσια αύξηση των αποστολών, ενώ η Βόρεια Αμερική σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο sepe.gr