Στα “χέρια” των Oracle και Walmart το 20% της TikTok

    Από: Startup Team

Η Oracle και η Walmart κατέληξαν σε συμφωνία για την απόκτηση ποσοστού 20% των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της TikTok στο πλαίσιο ενός γύρου χρηματοδότησης που θα προηγηθεί της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) της εταιρείας, όπως ανακοίνωσε η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο, που ανήκει στην κινεζική ByteDance, το Σάββατο, λίγα λεπτά αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στον Τύπο ότι το deal έχει τις “ευλογίες” του.

Η Oracle θα αποκτήσει το 12,5% της πλατφόρμας κοινής χρήσης βίντεο, ενώ η Walmart ποσοστό 7,5%.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Oracle θα λειτουργεί ως “ασφαλής πάροχος τεχνολογίας cloud” της TikTok, ενώ η Walmart θα αποτελεί εμπορικό εταίρο της πλατφόρμας με την οποία θα συνάψει “εμπορικές συμφωνίες για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου, πληρωμών και άλλων πολυκαναλικών υπηρεσιών στην TikTok Global”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Walmart.

Ειδικότερα, οι δύο επιχειρήσεις θα συστήσουν μια νέα εταιρεία, την TikTok Global, η οποία θα εισαχθεί σε αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά σε λιγότερο από 12 μήνες από την ημερομηνία συναλλαγής, ενώ με την πάροδο του χρόνου “η αμερικανική ιδιοκτησία της TikTok Global θα αυξηθεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται”, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των Oracle και Walmart.

Η συμφωνία βέβαια θα πρέπει να λάβει την επίσημη έγκριση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών. Το Σάββατο, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι του αρέσει η “ιδέα” της συμφωνίας και δίνει τις “ευλογίες” του, παρότι εξακολουθεί να απέχει από την αρχική απαίτηση του Αμερικανού προέδρου να περάσει η TikTok εξ ολοκλήρου σε αμερικανικά “χέρια”.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι η νέα επιχειρηματική οντότητα πιθανότατα θα συσταθεί στο Τέξας και θα περιλαμβάνει μια “συνεισφορά 5 δισ. δολαρίων” για ένα “μεγάλο ταμείο” με στόχο την “εκπαίδευση των νέων Αμερικανών”. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πού θα κατευθυνθούν τα εν λόγω χρήματα, καθώς τόσο η Oracle όσο και η Walmart αναφέρθηκαν σε “5 δισ. δολάρια νέας φορολογίας από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ”.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι θα καθυστερήσει για μια εβδομάδα τους περιορισμούς που ήταν να τεθούν σε ισχύ την Κυριακή και θα απαγόρευαν τo κατέβασμα της εφαρμογής κοινής χρήσης βίντεο από το App Store της Apple και το Play Store της Google.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή τη συμφωνία η Oracle, ο τεχνολογικός κολοσσός δήλωσε ότι “θα συνδυάσει την ασφαλή τεχνολογία cloud με συνεχείς αναθεωρήσεις του κώδικα, της παρακολούθησης και του ελέγχου για να παρέχει άνευ προηγουμένου διασφάλιση ότι τα δεδομένα των χρηστών της TikTok στις ΗΠΑ είναι ιδιωτικά και ασφαλή”. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι η Oracle θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα και στις ενημερώσεις του TikTok για να διασφαλίσει ότι η κινεζική μητρική εταιρεία της πλατφόρμας δεν θα μπορεί να προσθέσει “κερκόπορτες” που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών της εφαρμογής.

Η πρόταση πάντως της Oracle, η οποία έγινε γνωστή για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσε “αντιδράσεις” Ρεπουμπλικανών πολιτικών, όπως ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ, ο οποίος με ανοικτή επιστολή του ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να απορρίψει την συμφωνία για λόγους εθνικής ασφάλειας. Επίσης, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και μια ομάδα Ρεπουμπλικανών πολιτικών σε επιστολή τους προς τον Τραμπ ζήτησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία θα επιτρέπει “σε Κινεζικές ή ελεγχόμενες (σ.μ. από την Κίνα) εταιρείες να διατηρούν, να ελέγχουν ή να τροποποιούν τον κώδικα ή τους αλγορίθμους της αμερικανικής έκδοσης του TikTok”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει βάλει στο στόχαστρό του την TikTok επικαλούμενος ανησυχίες ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναγκάσει την πλατφόρμα να της παραδώσει τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών, παρότι η TikTok έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα θα συμμορφωνόταν σε ένα τέτοιο αίτημα.

Εκτός από την έγκριση της Αμερικανικής κυβέρνησης, η προτεινόμενη συμφωνία τελεί επίσης υπό την έγκριση του Πεκίνου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η μητρική εταιρεία της TikTok, Byte Dance. Κι αυτό γιατί τον προηγούμενο μήνα, η κινεζική κυβέρνηση πρόσθεσε τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης -συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων “προσωποποιημένων προτάσεων περιεχομένου” όπως αυτό που χρησιμοποιεί η TikTok- στη λίστα των ελεγχόμενων εξαγωγών, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε σχετική συμφωνία απαιτεί ουσιαστικά την έγκριση του Πεκίνου.

Πηγή: Forbes