Τα apps, “κερκόπορτα” για το ψηφιακό έγκλημα

    Από: Startup Team

Σήμερα, χρησιμοποιούμε εφαρμογές σχεδόν για τα πάντα, από την επικοινωνία με τους άλλους μέχρι τη δημιουργία λίστας για τα ψώνια. Ωστόσο, κάποιες από αυτές μπορεί, άθελά μας, να θέσουν σε κίνδυνο τα δεδομένα μας.

Συχνά δε συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να μοιραζόμαστε εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα”, αναφέρει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET. Όπως σημειώνει η εταιρεία, καθημερινά ασχολούμαστε με τα δικά μας προσωπικά δεδομένα, αλλά και με τις ψηφιακές πληροφορίες των εργοδοτών, των υπαλλήλων, των συναδέλφων και των πελατών μας.

Ενώ τα δημόσια δεδομένα μπορεί να είναι εύκολα προσβάσιμα σε όποιον τα αναζητήσει, πολλοί τύποι ψηφιακών πληροφοριών πρέπει να τυγχάνουν προσεκτικού χειρισμού και προστασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται: εσωτερικά δεδομένα – δηλαδή, εσωτερική επικοινωνία, εμπιστευτικά δεδομένα, όπως π.χ. αριθμοί ταυτότητας και δεδομένα με περιορισμούς – π.χ., κρατικά προστατευόμενα δεδομένα.

“Πολλοί δε διαβάζουν τους Όρους και Προϋποθέσεις – αν και συνιστάται ιδιαίτερα να τους διαβάσετε πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε νέα εφαρμογή ή πριν εγγραφείτε σε οποιαδήποτε νέα υπηρεσία”, τονίζει η ESET.

 

Περί ασφάλειας των δεδομένων

Μερικές εφαρμογές, που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων, σύμφωνα με την ESET, είναι:

– Δωρεάν εφαρμογές μετάφρασης. Οι εφαρμογές μετάφρασης πρέπει συχνά να επεξεργάζονται πληροφορίες για να τις μετατρέψουν στο τελικό, μεταφρασμένο κείμενο. «Δεν αποτελεί πρόβλημα η μετάφραση μιας συγκεκριμένης λέξης. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν δίνονται για μετάφραση ολόκληρες παραγράφους και έγγραφα.

Όταν, για παράδειγμα, ένας δικηγόρος δίνει το περιεχόμενο μιας ευαίσθητης σύμβασης σε μια μη ασφαλή μεταφραστική εφαρμογή, οι πιθανές συνέπειες είναι σοβαρές – παραβίαση δεδομένων σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), αποκάλυψη εξαιρετικά ευαίσθητων εταιρικών πληροφοριών κ.ο.κ.

– Εφαρμογές απομακρυσμένης πρόσβασης. “Οι υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης μπορεί να γίνουν πύλη για εξωτερικούς φορείς, που θα εισέλθουν στη συσκευή σας, θα τη διαχειριστούν και θα κλέψουν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτήν”, προειδοποιεί η ESET.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο sepe.gr