Τα τεχνολογικά ταλέντα της Ευρώπης κάτω των 30 ετών

    Από: Startup Team

Με το Brexit να πλησιάζει και τον κατακερματισμό της Ευρώπης να αποτελεί ρεαλιστικό ενδεχόμενο, τουλάχιστον οι νέοι επιχειρηματίες τεχνολογίας της ηπείρου θέλουν να παραμείνουν ενωμένοι. Πάρτε για παράδειγμα τον Davide Dattoli, τον ιδρυτή της εταιρείας διαμοιρασμού χώρου εργασίας (co-working) και εκπαίδευσης Talent Garden, με έδρα το Μιλάνο. Η αποστολή του; Να συγκεντρωθούν τα “μυαλά” της τεχνολογίας, οι freelancers, οι επενδυτές και όσοι έχουν κάτι να κερδίσουν από τον κλάδο, για να δημιουργήσουν σχέσεις, προϊόντα και καριέρες που θα ανθίσουν.

“Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος στο οποίο όλο το οικοσύστημα θα μπορεί να συναντηθεί, να συνδεθεί και να προσπαθήσει να παραμείνει ενωμένο”, λέει ο Dattoli, ο οποίος έχει συγκεντρώσει 12 εκατομμύρια δολάρια για την επιχείρησή του μέχρι σήμερα. “Στην Talent Garden αυτό που προσπαθούμε δεν είναι μόνο να δημιουργήσουμε την κοινή εργασία, αλλά να δημιουργήσουμε πραγματικά ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Ένα μέρος που να μπορούμε πραγματικά να αναπτύσσουμε σχέσεις μεταξύ μας και να είμαστε καλά”.

Το ταλέντο στα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχει έλλειψη, όπως πιστοποιεί η λίστα του Forbes με τους “30 κάτω των 30”. Οι νέοι επιχειρηματίες πιέζουν τα όρια του τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις εταιρείες.

Η Phoebe Hugh, ιδρύτρια της Brolly, μεταφέρει τον βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη βοηθό ασφάλισης στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, για να συνεργαστεί με εταιρείες ανάλογες των Hiscox και AXA. Η επιχείρησή της παρέχει ανάλυση και εξατομικευμένες συμβουλές για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Άντλησε 2 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως η Pi Labs και το fund του Peter Thiel, Valar Ventures.

Η Hugh δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να φέρει τα πάνω κάτω στο παιχνίδι της ασφάλισης με τεχνολογία επόμενης γενιάς. Ο Sergo Banos Lara, επικεφαλής τεχνολογίας της Wefox, φτιάχνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που βοηθά τους παρόχους ασφαλιστικών υπηρεσιών και τους χρηματιστές να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια τους. Η εταιρεία έχει αντλήσει κεφάλαια 180 εκατ. δολαρίων μέχρι σήμερα.

Σε μια άλλη περιοχή του κόσμου της τεχνητής νοημοσύνης, ο Barney Hussey-Yeo, συνιδρυτής της CleoAI με έδρα το Λονδίνο, έχει αντλήσει κεφάλαια 14 εκατ. δολαρίων για το εργαλείο του το οποίο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης βοηθά τον κόσμο να διαχειρίζεται καλύτερα τα οικονομικά του. Ο Carlos Pierre, ιδρυτής και CEO της Badi, λειτουργεί μια πλατφόρμα με έδρα την Μπαρτσελόνα που χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για ενώσει ενοίκους, συγκάτοικους και ιδιοκτήτες κατοικιών ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, τις προσωπικότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους. Συγκέντρωσε 45 εκατ. δολάρια κατά τη διαδικασία.

Καυτός χώρος παραμένει και το cloud. Πάρτε για παράδειγμα την Aircall, η οποία προσφέρει ένα “όλα σε ένα” τηλεφωνικό σύστημα και κέντρο με βάση το cloud. Η εταιρεία άντλησε κεφάλαια 8 εκατ. δολαρίων στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την Balderton το 2016. Στη συνέχεια πέρασε στο δεύτερο γύρο με 29 εκατ. δολάρια το 2018. Ισχυρίζεται ότι έχει την Uber στο πελατολόγιό της.

Έπειτα υπάρχουν και πρωτόγνωροι τομείς.

O Tolulope Ogunsina είναι η επιτομή της εφευρετικότητας. Είναι συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Playbrush, μιας τεχνολογικής εταιρείας που ψηφιοποιεί την στοματική φροντίδα για τα παιδιά με το παιχνίδι της διαδικασίας του βουρτσίσματος. Έχει δημιουργήσει βύσματα για χειροκίνητες και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες για να συνδέονται με παιχνίδια Android και iOS και μια εφαρμογή παρακολούθησης για γονείς. Συνεργάζεται με μεγάλες μάρκες όπως η Unilever και έχει πουλήσει πάνω από 150.000 μονάδες.

Υπάρχουν πολλοί μάγοι της τεχνολογίας που έχουν και μια αλτρουιστική πλευρά. Η Simi Awokoya δημιούργησε την Witty Careers για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τους υποεκπροσωπούμενους στην τεχνολογία. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός διοργανώνει πρακτικές εκδηλώσεις για καθοδήγηση και για να δίνειο στις γυναίκες μειονοτήτων τις δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχουν στον κλάδο της τεχνολογίας. Η Witty Careers διευθύνεται από την Awokoya και μια ομάδα άλλων γυναικών που εργάζονται στην βιομηχανία τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμη και με την απειλή της πολιτικής διάλυσης γύρω του, το ταλαντούχο τεχνολογικό ταλέντο της ΕΕ αγωνίζεται για μια φιλόξενη, χωρίς αποκλεισμούς, συναρπαστική βιομηχανία.

Πηγή: Forbes.com