Τι είναι η Apple χωρίς τα ζωντανά events της;

    Από: Startup Team

Σε όλη την ιστορία της, η Apple είχε τοποθετήσει τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε η ίδια στην καρδιά των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Ο ιδρυτής της, Steve Jobs, είχε μια υπερφυσική ικανότητα να εντυπωσιάζει, να ψυχαγωγεί και να πουλά προϊόντα επί σκηνής. Οι ομιλίες του ήταν πραγματικά ένα σόου, σε βαθμό τέτοιο ώστε πλέον να υπάρχει και όρος που τις περιγράφει: Stevenotes (διαλέξεις του Steve).

Στην εποχή του Tim Cook, τα events της Apple συνέχισαν να έχουν κεντρική θέση στην κουλτούρα και τη στρατηγική μάρκετινγκ της εταιρείας, παρόλο που η αλήθεια είναι ότι έχασαν ένα μέρος της λάμψης τους. Οι εκδηλώσεις αυτές τροφοδοτούν φήμες, συναρπάζουν τους θαυμαστές της Apple, και προσφέρουν στον τεχνολογικό κολοσσό μία ζωντανή πλατφόρμα μέσω της οποίας παρουσιάζει τα προϊόντα του στον κόσμο.

Την περασμένη Τετάρτη, όμως, η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο iPad Pro κι ένα νέο Macbook Air με δελτίο τύπου. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: Τι είναι η Apple χωρίς τα events της;

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επεκτείνεται στον πλανήτη, οι διοργανωτές άρχισαν να ακυρώνουν συνέδρια δεξιά και αριστερά. Το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη ακυρώθηκε. Το ετήσιο συνέδριο F8 για προγραμματιστές του Facebook διεξήχθη μέσω live streaming. Και το I/O της Google έλαβε χώρα μοναχά στο διαδίκτυο.

Για την Apple, όμως, η αλλαγή είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Αντί να διοργανώσει ένα event τον Μάρτιο, όπως έχει κάνει τακτικά στο παρελθόν, η εταιρεία παρουσίασε τα τελευταία προϊόντα της με ένα δελτίο τύπου. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που έχουν συνηθίσει οι θαυμαστές της εταιρείας, οι οποίοι στο παρελθόν συνέρρεαν στις αίθουσες όπου διεξάγονταν οι παρουσιάσεις προϊόντων της Apple.

Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που η Apple ανακοινώνει αναβαθμίσεις προϊόντων αποκλειστικά μέσω δελτίου τύπου. Αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι το σύνηθες, ειδικά εφόσον μιλάμε για μια μείζονα αναβάθμιση του iPad – το νέο iPad Pro. Πέρυσι, είναι αλήθεια ότι η εταιρεία λάνσαρε με ένα απλό δελτίο τύπου τα AirPods Pro και τα AirPods δεύτερης γενιάς. Συνήθως, όμως, με δελτίο τύπου παρουσιάζονται τα νέα μοντέλα του υπολογιστή Mac.

Εκπρόσωπος της Apple αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με το εάν η Apple σχεδίαζε να διοργανώσει σχετική εκδήλωση τον Μάρτιο, πριν την έλευση του κορονοϊού.

Όπως και η Google, έτσι και η Apple θα διεξάγει το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της, Worldwide Developers Conference (WWDC), αποκλειστικά σε εικονική μορφή. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 31 χρόνια που η εταιρεία υιοθετεί τη συγκεκριμένη προσέγγιση. «Θα παρουσιάσουμε το WWDC 2020 τον ερχόμενο Ιούνιο με έναν καινοτόμο τρόπο» είπε ο Phil Schiller, επικεφαλής μάρκετινγκ της Apple.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν η μη διοργάνωση ζωντανών event πλήττει την εικόνα της εταιρείας, η αλήθεια είναι ότι η Apple έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες προκλήσεις. Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στην Κίνα, το επίκεντρο της πανδημίας, έχουν επηρεάσει έντονα την παραγωγή προϊόντων όπως το iPhone. Και βέβαια η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των καταστημάτων λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Fortunegreece.com