Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή για τη Νευροεπιστήμη EBRAINS

    Από: Startup Team

To Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ανακοινώνει τη συνεργασία του με την πρωτοποριακή πανευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή EBRAINS, που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Human Brain Project (HBP), και συγκεντρώνει έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων και εργαλείων με σκοπό την ανάπτυξη των επιστημών του εγκεφάλου.

Η συνεργασία αυτή, η οποία είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2023, δίνει στο ΕΚ Αθηνά την ευκαιρία να συμμετέχει στον σχεδιασμό μελλοντικών εκδόσεων των προηγμένων εργαλείων και υπηρεσιών του EBRAINS. Αυτές οι υψηλής τεχνολογίας δυνατότητες, που καλύπτουν την κοινή χρήση δεδομένων, τη δημιουργία ατλάντων, τη μοντελοποίηση, την προσομοίωση, τους υπερυπολογιστές και τη Νευρορομποτική, στοχεύουν να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους ερευνητές να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις στην υγεία του εγκεφάλου, επωφελούμενοι από τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από το Human Brain Project (HBP), στον τομέα της Επιστήμης των Δεδομένων, της οργάνωσης του εγκεφάλου και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

EBRAINS provides digital tools and services which can be used to address challenges in brain research and brain-inspired technology development. Brain atlases, for example, provide spatial reference systems for neuroscience, giving the ability to navigate, characterise and analyse information on the basis of anatomical location. © EBRAINS

Ο καθηγητής Γιάννης Εμίρης, Πρόεδρος του ΕΚ Αθηνά δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με το EBRAINS καθώς θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε την σχετική τεχνογνωσία μας και να συνεισφέρουμε στον τεχνικό συντονισμό, τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Παράλληλα, η ακόμα πιο στενή συνεργασία μας με την κοινότητα αυτή, μάς δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε νέες γνώσεις και εμπειρία, ενώ, παράλληλα, αντιμετωπίζουμε αναδυόμενες προκλήσεις».

«Καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ως συνεργαζόμενο μέλος στο EBRAINS» ανέφερε ο Πρόεδρος του EBRAINS, Paweł Świeboda. «Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά κομίζει τεράστια εμπειρία στον τομέα της ανάπτυξης και λειτουργίας των υποδομών έρευνας. Κατά τη διάρκεια του Human Brain Project (HBP), το Αθηνά διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην ανάπτυξη λογισμικού για το EBRAINS και συνεισέφερε καταλυτικά στην ανάπτυξη των υπηρεσιών της Πλατφόρμας Ιατρικής Πληροφορικής».