Το Facebook αποκάλυψε το νέο παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμά του

    Από: Startup Team

Το Facebook αποκάλυψε τα σχέδια του για ένα νέο παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα με τη στήριξη πολλών σημαντικών εταιρειών, από την Visa και την Mastercard έως την Lyft και το Spotify, με το ειδικός βάρος του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο να προσπαθεί να μεταμορφώσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το εύρος των φιλοδοξιών του Facebook για το νέο νόμισμα, που ονομάζεται Libra, καθίσταται σαφές καθώς ισχυρίζεται πως 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χωρίς τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν στιγμιαίες και σχεδόν δωρεάν διεθνείς μεταφορές χρημάτων από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Προς το παρόν, οι παραδοσιακές τράπεζες και οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας στέκονται στο περιθώριο και οι ρυθμιστικές αρχές υιοθετούν μια επιφυλακτική στάση απέναντι στα ψηφιακά νομίσματα. Όμως το Facebook ξεκίνησε να προσπαθεί να πείσει τους εμπόρους να χρησιμοποιούν το Libra ως τρόπο πληρωμής και οι καταναλωτές να το δουν ένα ασφαλές κατάστημα αποθήκευσης αξίας.

Μέχρι στιγμής 28 ομάδες εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών πληρωμών, ομάδων ηλεκτρονικού εμπορίου και venture funds, δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν το νόμισμα και θα ενσωματώσουν την τεχνολογία στις υπηρεσίες τους. Μερικοί προσχώρησαν πρόσφατα – το PayPal είπε ότι βρίσκονταν σε συνομιλίες με το Facebook μόνο για «λίγες εβδομάδες»- αλλά το Facebook ελπίζει ότι παραπάνω από 100 ομάδες θα έχουν προσχωρήσει πριν από την «κυκλοφορίας» του νομίσματος.

Κάθε ιδρυτικός συνεργάτης του Libra Association αναμένεται να συνεισφέρει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην εκκίνηση του project.

Το Libra θα υποστηριχθεί από μια ομάδα νομισμάτων και περιουσιακών στοιχείων που θα είναι αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο. Επομένως, δεν θα έχει σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία έναντι των παραδοσιακών νομισμάτων όπως το δολάρια και το ευρώ, αν και δεν θα ταλαντεύεται τόσο ακραία ​​όσο τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin.

Η κίνηση του Facebook αποτελεί την μέχρι σήμερα πιο σημαντική προσπάθεια προώθησης του blockchain, τεχνολογία η οποία οποία δεν βασίζεται σε μια κεντρική αρχή για την έκδοση χρημάτων, και έρχεται μετά την «κυκλοφορία» εκατοντάδων ψηφιακών νομισμάτων, μεταξύ των οποίων και το 10χρονο πλέον bitcoin.

Ποιος υποστηρίζει το Libra μέχρι τώρα;

Εταιρείες Πληρωμών

Mastercard, PayPal, PayU, Stripe, Visa.

Τεχνολογία και Κατανάλωση

Booking Holdings, eBay, Facebook, Farfetch, Lyft, Mercado Pago, Spotify, Uber.

Τηλεπικοινωνίες

Iliad, Vodafone.

Blockchain

Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Xapo Holdings.

Επιχειρηματικών κεφαλαίων

Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures.

ΜΚΟ

Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Παγκόσμια Τράπεζα Γυναικών.

Πηγή: Fortunegreece.com