Το ηλεκτρονικό έγκλημα “σκοράρει” στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

    Από: Startup Team

Στο στόχαστρο του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει τεθεί ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της φετινής χρονιάς, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ, που θα διεξαχθεί από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου. Έχοντας προσελκύσει εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς του ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο, το ψηφιακό έγκλημα σπεύδει να αξιοποιήσει τον θόρυβο που περιβάλλει τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις.

Η ESET εντοπίζει διάφορες μεθόδους εξαπάτησης των χρηστών, όπως οι απάτες με κληρώσεις. Οι εγκληματίες κάνουν τα θύματα να πιστεύουν ότι κέρδισαν ένα χρηματικό έπαθλο ή ένα εισιτήριο ή ένα πακέτο φιλοξενίας για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Η πρόθεση τους, ωστόσο, είναι συνήθως η ίδια: να πείσουν τον χρήστη να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία ή τα χρήματα του ή άθελα του να κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό που κλέβει πληροφορίες. Οι ερευνητές της ESET εντόπισαν αρκετές διεθνείς εκστρατείες phishing, που επιδιώκουν να ξεγελάσουν τους ανθρώπους, ώστε να νομίζουν ότι κέρδισαν κάποιο βραβείο.

 

Πώς γίνεται το phising

Θεωρητικά, το μόνο που χρειάζεται για να… παραλάβετε τα “κέρδη” σας, είναι να συμπληρώσετε μερικά πεδία σε κάποια φόρμα και να δώσετε προσωπικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και αριθμό τηλεφώνου. Μαζί με την ανακοίνωση θα υπάρχει και το όνομα ενός προσώπου επικοινωνίας που θα σας “βοηθήσει”, υποτίθεται, να διεκδικήσετε το βραβείο σας.

Κάποια στιγμή, ο “υπάλληλος” θα σας ενημερώσει ότι για να διεκδικήσετε τα κέρδη σας θα πρέπει να πληρώσετε κάποιο φόρο ή κάποια τέλη. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων, οι απατεώνες θα έχουν πετύχει τους στόχους τους: θα έχουν κλέψει τα χρήματα και τις προσωπικές σας πληροφορίες είτε για να περάσουν στο επόμενο στάδιο της απάτης ή για να τις πουλήσουν σε άλλους απατεώνες.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο sepe.gr