Το ηθικό και βιώσιμο κινητό που επισκευάζεις μόνος σου

    Από: Startup Team

Η Fairphone εκσυγχρόνισε το λεγόμενο «ηθικό smartphone» της για το 2019, πατώντας σταθερά πάνω στις ίδιες γραμμές: σχεδιασμός που να μπορεί να επιδιορθωθεί από τον χρήστη και χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και καλών εμπορικών πρακτικών.

Fairphone 3 λοιπόν λένε πια το σπάνιο αυτό γκατζετάκι που είναι σχεδιασμένο να ζει πολύ, καθώς δεν παίζει με τους νόμους της αγοράς που επιβάλλουν καινούριο κινητό κάθε χρόνο.

Ό,τι χάνει σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών αυτό το κινητό των 450 ευρώ, το αντισταθμίζει χάρη στην ευκολία χρήσης και επισκευής από τον χρήστη. Η γνωστή ιστοσελίδα iFixit του άλλαξε κυριολεκτικά τα φώτα και του έδωσε ένα πρωτόγνωρο 10/10 σε όρους επισκευασιμότητας. Όπως είχε κάνει και με το Fairphone 2 το 2016.

Επιμένοντας σταθερά στον βιώσιμο σχεδιασμό, η Fairphone έφτιαξε το νέο τηλέφωνο με 7 διακριτικά τμήματα, όπως είχε κάνει και με το Fairphone 2 δηλαδή, απλοποιώντας κατά πολύ τον χρήστη που θέλει να βάλει χέρι.

Η εταιρία συνεχίζει να κατασκευάζει κινητά και εξαρτήματα με την ηθική κατά νου. Αναζητεί, ας πούμε, πρώτες ύλες από χώρες που υιοθετούν δίκαιες εμπορικές πρακτικές, σε συνεργασία με τη Fairtrade, την ίδια ώρα που τα πλαστικά και ο χαλκός είναι ανακυκλωμένα.

Ακόμα και για το κακόφημο κοβάλτιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες λιθίου και μαζεύεται συνήθως σε συνθήκες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει βρει άλλες πηγές προμήθειας. Η Fairphone δίνει εξάλλου κίνητρα στους πελάτες της να ανακυκλώνουν το προηγούμενο μοντέλο, θεωρώντας πως έτσι θα απαλλαγεί από τις κακές πρακτικές εξόρυξης και κατασκευής.

Και είναι αυτό ακριβώς το γεγονός, ότι δίνει το βάρος στη βιώσιμη κατασκευή, που κάνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μοντέλων της σαφώς χαμηλότερα από του ανταγωνισμού. Το Fairphone 3 δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ναυαρχίδες των άλλων κατασκευαστών, έχει όμως Full HD οθόνη 5,7 ιντσών, κάμερα 12 megapixels πίσω (και 8 megapixels μπροστά), φορά τον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 632 και έχει 4GB RAM και 64GB χώρο.

Όσο για την μπαταρία των 3000 mAh, δεν είναι ακριβώς η μεγαλύτερη της αγοράς, είναι ωστόσο η μόνη που μπορείς να αλλάξεις μόνος σου χωρίς να σου στοιχίσει μια περιουσία.

Το Fairphone 3 κυκλοφόρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου για την ευρωπαϊκή αγορά και είναι για τον χρήστη που αναζητεί κι άλλα πράγματα στο κινητό του…

Πηγή: newsbeast.gr