Το όραμα του Steve Jobs για τα iPad απέτυχε

    Από: Startup Team

Πριν από δέκα χρόνια, ο Steve Jobs ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει το iPad. Εκείνη την εποχή, ο Jobs χαρακτήρισε το νέο προϊόν της Apple ως “μια μαγική και επαναστατική συσκευή” που θα “σηματοδοτούσε μια εντελώς νέα κατηγορία συσκευών”. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το iPad αποτελεί σίγουρα μία από τις βασικές συσκευές της Apple και προωθείται αναμφισβήτητα από τον Tim Cook και την ομάδα του περισσότερο από την οικογένεια των MacBook.

Αλλά έχει ανταποκριθεί η ταμπλέτα στον ενθουσιασμό με τον οποίο την αντιμετώπιζε ο Steve Jobs; Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, πιστεύουμε πως όχι.

”Εάν πρόκειται να υπάρξει μια τρίτη κατηγορία συσκευών, θα πρέπει να είναι καλύτερη σε κάποιες εργασίες από ό,τι ένα laptop ή ένα smartphone, ειδάλλως δεν έχει λόγο ύπαρξης”, είχε δηλώσει ο Jobs εκείνον τον καιρό.

Αυτό ίσχυε το 2010 και για αυτό το iPad είχε επιτυχία. Είναι αξιοσημείωτο που η Google δεν κατάφερε ποτέ να κάνει το Android εντελώς συμβατό με την διεπαφή χρηστών σε tablet, όπως το είχε κάνει για τα κινητά. Ακόμα και μέχρι σήμερα, το Android είναι περισσότερο εύχρηστο για συσκευές που ευνοούν το σκρολάρισμα μέσα από έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών, παρά για ένα ”περιβάλλον με παράθυρα” που ταιριάζει περισσότερο στα tablet.

Αλλά αν εκείνη την εποχή, αυτή ήταν μια νέα κατηγορία συσκευών, πού βρίσκονται οι άλλες συσκευές; Παρόλο που τα Android tablets τέθηκαν εκτός αγοράς, η πραγματική απάντηση του Android στο iPad ήταν απλά η κατασκευή μεγαλύτερων κινητών. Η επιτυχία της σειράς Samsung Galaxy Note και η άνοδος των “phablet” smartphones πρόσφεραν μια εναλλακτική λύση που λειτουργούσε καλύτερα ως smartphone από τα περισσότερα smartphones.

Η Apple μπήκε στην αγορά των “phablet” το 2014 με το iPhone 6 Plus.

Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών από την πλευρά τους έλαβαν στα υπόψιν το όραμα του Jobs και άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε δικές τους λύσεις. Οι φορητοί υπολογιστές απέκτησαν οθόνες αφής και styli για να προσαρμοστούν στις νέες μεθόδους εισαγωγής δεδομένων, ενώ μια σειρά από ταμπλέτες και convertibles άρχισαν να εμφανίζονται λίγα χρόνια αργότερα.

Αναμφίβολα η κυρίαρχη συσκευή εδώ ήταν το Surface Pro 3 της Microsoft, η οποία λανσαρίστηκε επίσης το 2014.

Και αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις iPad είχαν πιάσει “ταβάνι” έναν χρόνο νωρίτερα, το 2013. Ακόμη κι έτσι, η συσκευή εξακολουθεί να διατηρεί σημαντική θέση στο hardware της Apple, και ναι η συσκευή εξακολουθεί να πουλιέται σε αριθμούς που ο ανταγωνισμός θα ζήλευε. Υπάρχει οικονομική επιτυχία. Έχει ανταποκριθεί το iPad όμως στις υποσχέσεις; Όχι.

Το 2020, το iPad δεν είναι πολύ καλύτερο από το iPhone. Καθώς έχουν μεγαλώσει οι οθόνες των smartphones, το τυπικό μέγεθος ενός iPad δεν αποτελεί πλέον μια καινοτομία. Το ίδιο το iPhone έχει αυξήσει την ευελιξία και την ισχύ του, και σε συνδυασμό με οθόνες πολύ μεγαλύτερες από τις 3,5 ίντσες που διατίθεντο το 2010, το smartphone έχει ανταποκριθεί στις προοπτικές του και είναι πιο κοντά από ποτέ στο iPad. Ανάλογα με τις περιστάσεις, το iPhone μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από ένα iPad για βασική χρήση.

Είναι το iPad καλύτερο από ένα λάπτοπ; Εξαρτάται από το λάπτοπ με το οποίο το συγκρίνετε. Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ισχύ και ευελιξία στα λαπτοπ με Windows 10, ενώ ακόμη και με την ενσωμάτωση του smart πληκτρολογίου και του Apple Pencil, το iPad είναι ένα “σχεδόν λάπτοπ”. Ένα σχεδόν λάπτοπ αλλά σίγουρα όχι καλύτερο από ένα λάπτομ.

Αν αποφασίσετε να το συγκρίνετε με το MacBook Air ή το MacBook Pro, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του iPad, αλλά τότε η μεγαλύτερη ερώτηση είναι γιατί η Apple έχει επιτρέψει στα MacBook να μείνουν τόσο πίσω από τον ανταγωνισμό των Windows 10.

Η υποστήριξη των iPadOS από το λογισμικό iOS έχει προσφέρει στην Apple την δυνατότητα να κάνει κάτι καινούριο με τα iPad. Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται πίσω στο όραμα του Jobs. Μην κάνετε μικροδιορθώσεις στο iPadOS για να συνεχίσει να λειτουργεί, πετάξτε τη διεπαφή χρήστη, τον τρόπο σκέψης γύρω από τα κινητά, και όλα τα χρόνια του ”έτσι γινόταν από πάντα” και χτίστε το από το μηδέν, δικαιολογώντας κάθε απόφαση σαν να ήταν νέα.

Αυτό θα προσφέρει στους χρήστες μια μαγική και επαναστατική συσκευή. Όπως είχε υποσχεθεί ο Steve Jobs.

Πηγή: Capital.gr