Elon Musk: Έχασε 770 εκατ. δολ. μετά την αποτυχημένη παρουσίαση του Cybertruck

    Από: Startup Team

Ο χρόνος θα δείξει εάν οι οδηγοί προτιμήσουν το φουτουριστικό όχημα του Elon Musk με την ονομασία “Cybertruck”, αλλά η Wall Street παραμένει πάρα πολύ σκεπτική απέναντι στο νέο εγχείρημα του επικεφαλής της Tesla.

Η τιμή της μετοχής της Tesla συρρικνώθηκε τόσο πολύ μετά την ομολογουμένως πολυαναμενόμενη, αλλά αποτυχημένη, παρουσίαση του ηλεκτροκίνητου φορτηγού Cybertruck – στερώντας 770 εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του Musk.

“Θέλετε ένα φορτηγό πραγματικά δυνατό”, είπε ο Musk κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Cybertruck, του οχήματος που θυμίζει κάτι από το σύμπαν της ταινίας Blade Runner. “Θέλετε ένα φορτηγό που να αντέχει στα χτυπήματα μιας βαριοπούλας, που δεν θα αποκτήσει ούτε μία γρατζουνιά”, είπε με έμφαση.

Για να πείσει το κοινό, και όσους τον παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως, ο Musk ζήτησε από έναν σχεδιαστή της Tesla να χτυπήσει με τη βαριοπούλα την πόρτα του αυτοκινήτου. Καμία ζημιά. Όταν όμως έβαλε τον ίδιο άνθρωπο να πετάξει μια μεταλλική μπάλα στα (ενισχυμένα σαν πανοπλία, όπως τόνιζε) παράθυρα του Cybertruck, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζε. “Ω, γ@μώτο μου”, είπε ο Musk έκπληκτος καθώς κοίταζε το ραγισμένο παράθυρο.

Μια δεύτερη μπάλα έπεσε με λιγότερη δύναμη στο δεύτερο παράθυρο του οχήματος, το οποίο ράγισε επίσης. “Για κάποιον παράξενο λόγο έσπασε και δεν γνωρίζω το γιατί”, ήταν τα πρώτα λόγια του Musk στους θεατές. “Θα το διορθώσουμε”.

Η παρουσίαση, όπως ήταν επόμενο, έκανε πολύ λίγα για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη για το Cybertruck, ειδικά για τον καινοτόμο σχεδιασμό του. Η τιμή της μετοχής έπεσε 6% μετά το κλείσιμο των αγορών στις 22 Νοεμβρίου, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση ακριβώς κατά 768 εκατ. δολ. της καθαρής περιουσίας του Musk. Ο 48χρονος επιχειρηματίας πλέον έχει 23,6 δισ. δολ. και είναι ο 41ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Οι αναλυτές της Wall Street είναι διχασμένοι όσον αφορά την Tesla. Μεταξύ 35 αναλυτών που εντόπισε το Bloomberg, οι 12 εξ αυτών δίνουν σύσταση “buy”, οι 9 σύσταση “hold” και οι 16 σύσταση “sell”. Όλοι ανεξαιρέτως οι αναλυτές παραδέχονται ότι ο σχεδιασμός του Cybertruck θα διχάσει τους καταναλωτές.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικά και αναπάντητα ερωτήματα για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το πιθανό αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά και το εάν το Cybertruck θα καταφέρει να προσελκύσει εμπορικούς στόλους οχημάτων ή εάν θα παραμείνει ένα εξειδικευμένο όχημα για λίγους”, σχολίασε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Emmanuel Rosner, δίνοντας σύσταση “hold” για τη μετοχή της Tesla. Ο Rosner αναρωτιέται, ακόμη, αν οι καταναλωτές θα γοητευθούν από τον σχεδιασμό και την αντοχή του Cybertruck, σημειώνοντας με νόημα πως “το σπάσιμο των… άθραυστων γυάλινων παραθύρων κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής παρουσίασης δεν είναι ποτέ καλό ξεκίνημα”.

Ο Ben Kallo, αναλυτής της Baird, από την πλευρά του, έχει αντίθετη γνώμη. Υποστηρίζει πως οι καταναλωτές τελικά θα πεισθούν από τον ασυνήθιστο σχεδιασμό του Cybertruck. Όσον αφορά το ατυχές συμβάν στην παρουσίαση, εκτίμησε πως “μπορεί να έδωσε τροφή για χιουμοριστικά σχόλια, αλλά δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να επισκιάσει όλη την παρουσίαση”.

“Εμείς το βλέπουμε σαν ένα αστείο στιγμιότυπο”, πρόσθεσε ο Kallo.

Ο Musk, εντούτοις, του οποίου η αξιοπρέπεια και το πορτοφόλι δέχτηκαν ένα δυνατό χτύπημα, δεν γελάει ακόμη…

Πηγή: capital.gr