Categories: Articles

Είστε εργασιομανείς; Δείτε πώς θα το ξεπεράσετε

πηγή: fortunegreece.com

Δουλεύετε επτά μέρες την εβδομάδα μέρα-νύχτα; Απαντάτε σε business email 24/7; Μάλλον ήρθε η ώρα να απεξαρτηθείτε.

Η εργασιομανία είναι εθισμός. Δεν αφορά τόσο εκείνους που αγχώνονται και θέλουν να είναι παραγωγικοί στο ωράριό τους, αλλά περισσότερο εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να εργάζονται κάθε ώρα και στιγμή, ακόμα και όταν βρίσκονται σε δείπνο ή διακοπές. Εκείνους που θα τσεκάρουν τα μηνύματα που έρχονται από το γραφείο ακόμα και τη νύχτα. Εκείνους που νιώθουν υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι αμέσως γιατί τίποτα δεν μπορεί να περιμένει την άλλη μέρα.

Αν αναγνωρίζετε σε εσάς κάποια ή τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, δεν είστε μόνοι. Ειδικά στην εποχή μας όπου η δουλειά μας «κυνηγάει» 24 ώρες το 24ωρο, είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς. Και ενώ το να εργάζεσαι σκληρά (σε λογικά πλαίσια) είναι αρετή, το να εργάζεσαι συνεχώς είναι αντιπαραγωγικό και σας βλάπτει.

Η εργασιομανία δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε εσάς, ούτε την ομάδα σας ούτε την εταιρεία. Θα είστε πιο αποτελεσματικοί -και, φυσικά, πιο ευτυχισμένοι- με επαρκή ανάπαυση, ύπνο, διαλείμματα και χρόνο για κοινωνική ζωή εκτός δουλειάς. Μόνο φροντίζοντας τον εαυτό σας θα είστε χρήσιμοι σε όλους.

Η Lolly Daskal είναι CEO της Lead From Within, μιας εταιρείας συμβούλων με ειδίκευση στο leadership και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Σε πρόσφατο άρθρο της ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να μειώσει την εξάρτησή του από τη δουλειά και να ισορροπήσει τη ζωή του με υγιέστερο τρόπο.

Μάθε να λες «κλειστόν»

Κάνε μια συμφωνία με τον εαυτό σου πως δεν θα δουλεύεις μετά από μια συγκεκριμένη ώρα. Τήρησε τη συμφωνία κλείνοντας τα πάντα. Στην αρχή θα είναι δύσκολο.

Κάνε διάλειμμα

Βάλε στο πρόγραμμά σου έστω ολιγόλεπτα διαλείμματα. Βγες έξω για γεύμα ή πήγαινε στην καντίνα, μην τρως στο γραφείο σου. Κάνε μια βόλτα γύρω στο τετράγωνο ή πέρνα από το κοντινό πάρκο. Ακόμα και 10 λεπτά αλλαγής περιβάλλοντος μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com