Startups και νέα επιχειρηματικά μοντέλα η “στροφή” προς μία “πράσινη” ανάπτυξη

    Από: Startup Team

Πηγή: www.greenbusiness.gr

Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην μεταστροφή προς μία “πράσινη” ανάπτυξη, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει πρόσφατη έκδοση του ΟΟΣΑ, η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα του έργου “Πράσινη Ανάπτυξη και Οικο-καινοτομία“  το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στο οποίο συμμετείχαν 55 καινοτομίες από 14 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα συμμετείχε με 6 πολύ σημαντικές καινοτομίες από τους  τομείς της κτηνοτροφίας, τηςαγροτικής παραγωγής, της οικολογικής αρχιτεκτονικής, των νέων τεχνολογιών και τηςπληροφορικής,  αλλά και τον βιομηχανικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ, ενώ κάποια από τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα καταλήγουν να αποδίδουν μεγάλες εταιρείες, υπάρχουν και άλλα που αφορούν σε μικρές startups που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τεχνολογικές ή εμπορικές ευκαιρίες που έχουν παραβλέψειοι καθιερωμένες εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέες εταιρείες τείνουν να εμπλέκονται σε μία περισσότερο ριζοσπαστική καινοτομία από τις υφιστάμενες εταιρείες και να κλιμακοποιούν νέα μοντέλα τα οποία μπορούννα μειώσουν την περιβαλλοντική ρύπανση, να βελτιστοποιήσουν τη χρήση φυσικών πόρων,να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα και να παράσχουν τελικά μία νέα πηγή οικονομικής ανάπτυξης.

Παρότι η αγορά των “πράσινων” αγαθών και υπηρεσιών είναι αναπτυσσόμενη, η μελέτη παραδέχεται ότι η ανάπτυξη των νέων επιχειρηματικών μοντέλων επηρεάζεται από μία σειρά παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπισθούν με μία σειρά πολιτικών.

Ανάμεσα σε αυτές στις οποίες καταλήγει ο ΟΟΣΑ είναι:

– Οι μακροπρόθεσμες και σταθερές επιχορηγήσεις προς εταιρείες για να εσωτερικεύσουν την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

– Η βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και η ανάπτυξη της χρηματοδότησης απόκεφάλαια υψηλού ρίσκου.

– Η απόσυρση επιχορηγήσεων προς τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα (όπως οι ενεργειακές επιχορηγήσεις) και η μείωση των εμποδίων για την δημιουργία, την ανάπτυξη και το τελικό “exit” νέων εταιρειών και επιχειρηματικών μοντέλων, με ταυτόχρονη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για αυτά τα νέα μοντέλα και τις startups.

– Η μείωση του κόστους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για startups και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

– Υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων, ακόμη και για ήδη εργαζόμενους, και υποστήριξη της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

– Βελτίωση της διακυβέρνησης, ώστε να εξασφαλίζεται η ευθυγράμμιση των εθνικών με τις περιφερειακές πολιτικές.