Radiojar, συνέντευξη για την επένδυση ύψους 330k από το PJ Tech Catalyst Fund

    Από: Startup Team

Πηγή: www.freestuff.gr

Με χαρά πληροφορηθήκαμε χθες στο Open Showcase Night του 123P ότι το RadioJar, το οποίο είχαμε παρουσιάσει στο forum μας πριν μερικούς μήνες, είναι το πρώτο startup που λαμβάνει επένδυση από το PJ Tech Catalyst Fund, ένα fund της Τράπεζας Πειραιώς που επενδύει σε νέες επιχειρήσεις μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie του EIF (European Investment Fund), και το ποσό της επένδυσης είναι 330.000 ευρώ.

Με την ευκαιρία αυτή κάναμε μερικές ερωτήσεις στον CEO του Radiojar κο Στάθη Κουτσογεώργο.

Τι σημαίνει αυτό το funding για την εταιρεία σας;

Το Radiojar είναι μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια με περισσότερα από 2 χρόνια έρευνα και πολύ δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Η χρηματοδότηση αυτή, από τη μία εξασφαλίζει την αδιάκοπη ανάπτυξη του προϊόντος και ταυτόχρονα μας δίνει έναν ισχυρό σύμμαχο κατά την είσοδο μας στη παγκόσμια αγορά.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έκαναν να αναζητήσετε επένδυση στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη;

Τα κεφάλαια δεν έχουν εθνικότητα. Οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης μας γλύτωσαν αρκετό χρόνο εφόσον βρισκόμασταν στην ίδια χώρα, η διαδικασία εκτέλεσης ωστόσο αποδείχτηκε χρονοβόρα κυρίως γιατί είχαμε ήδη κύκλο εργασιών και οι έλεγχοι ήταν σε πολλαπλά επίπεδα.

Πόσοι founders είσαστε, και τι ποσοστό έμεινε στα χέρια σας μετά την επένδυση; Πόση σημασία έχει τελικά το τι ποσοστό κατέχεις;

Είμαστε τέσσερις, ο Σπύρος Πιλαφάς, ο Γιώργος Τερεζάκης, ο Φώτης Πολίτης και εγώ. Πάντα μικραίνει το ποσοστό που μένει τελικά στα χέρια σου, δεν έχει όμως σημασία από τη στιγμή που η εταιρία σου μεγαλώνει σε αξία. Η είσοδος ενός επενδυτή δε σημαίνει παράδοση της εταιρίας σε ξένα χέρια. Γενικά ένας επενδυτής δεν επιθυμεί να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρίας. Εμπιστεύεται στα χέρια σου ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την εξέλιξη ενός προϊόντος που θεωρεί ότι αξίζει και μπορεί να φέρει απόδοση στην επένδυση του. ‘Η λογική είναι η εξής: με βάση το πλάνο σου ορίζεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου. Ανάλογα με το τι χρειάζεσαι προσεγγίζεις και τον ανάλογο επενδυτή, αυτός εκτιμάει με βάση τα δικά σου στοιχεία και τους δικούς του συμβούλους ποια ειναι η αξία της εταιρίας και συμφωνείτε για τα περαιτέρω.

Πες μας μερικά λόγια για την διαδικασία, πόσο διάρκεσε, και ποιες οι μεγαλύτερες δυσκολίες;

Η διαδικασία είναι κοινή για όλες τις επενδύσεις από VCs: παρουσίαση, επιχειρηματικό σχέδιο, αξιολόγηση, έγκριση, προσύμφωνο, έλεγχος, χρηματοδότηση. Ανάλογα με το επιχειρηματικό σχέδιο και την ωριμότητα της εταιρίας οι φάσεις αυτές μπορεί να πάρουν από μερικές μέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Όταν ξεκινήσαμε οι διαδικασίες ήταν ακόμη καινούριες και όχι καλά δοκιμασμένες. Εκτιμώ ότι για κάποιον που ξεκινάει τώρα να ψάχνει θα του πάρει από 2 έως 6 μήνες ανάλογα την ωριμότητά του και με δεδομένο ότι υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλες τις φάσεις.

Χρειαζόμαστε smart money στην Ελλάδα; ή απλά τα λεφτά μπορούν να μας κάνουν έξυπνους;

Smart money υπάρχει ήδη στην Ελλάδα. Έχουμε αρκετούς πετυχημένους επιχειρηματίες, με εμπειρία και ένστικτο, οι οποίοι και συμβουλές δίνουν και επενδύσεις κάνουν, αν καταφέρει κανείς να τους προσεγγίσει.

Το πρόβλημα θεωρώ ότι είναι περισσότερο στην έλλειψη επιχειρηματικών αξιών και ιδεολογίας και θα προσπαθήσω να εξηγήσω: Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν πετύχει κάτι εντελώς μόνοι τους. Παρατηρώ ότι μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που έχω γνωρίσει τα τελευταία χρόνια κάνουν μια προσπάθεια κλεισμένοι στον κόσμο τους ή προχωρούν σε σχέσεις/συνεργασίες που μπορεί να είναι ευχάριστες αλλά δεν βοηθούν στην εξέλιξή τους.

Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει, η αντίληψη μας πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε πιο ανοιχτοί και να αναζητούμε τους ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν. Στο σχηματισμό μιας υγιούς επιχειρηματικής κουλτούρας είναι επίσης σημαντικό να μάθουμε να σεβόμαστε και να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους αυτούς. Θα πρέπει να είμαστε πάντα ανοιχτοί προς τις συνέργειες που θα μπορέσουν να συμπληρώσουν τα κενά μας και θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά, ακόμη κι αν δεν είναι πάντα ευχάριστες.

Πιστεύω ότι οι πρώτες επιτυχίες στην Ελλάδα με επιχειρήσεις αυτής της γενιάς θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα.

Το Radiojar μπήκε πριν λίγους μήνες σε beta, βάση του χρονοδιαγράμματος πότε θα δούμε και το τελικό προϊόν; και πότε το API του;

Τόσο η alpha όσο και η private beta έκδοση, μας έδωσε πολύ σημαντική γνώση και μας βοήθησε να δούμε το πως θα είναι η τελική έκδοση του προϊόντος. Δουλεύουμε πυρετωδώς πάνω σε ένα developers API που θα ορίσει νέα δεδομένα στον χώρο και το οποίο είναι στη τελική ευθεία. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα βγεί η πρώτη official έκδοση και έχουν ήδη καθοριστεί ένα σύνολο απο εκδόσεις που θα αναδείξουν τις δυνατότητες του Radiojar που μέχρι τώρα απολαμβάνουν λίγοι.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο startup που ξεκινάει να μπει στην διαδικασία για να βρει κάποιον επενδυτή;

Η προσέγγιση ενός επενδυτή καθορίζεται από την τρέχουσα θέση της εταιρίας και τις ανάγκες της, καθώς και από έναν οικονομικό στόχο. Καταρχήν λοιπόν πρέπει μια νέα επιχείρηση να βεβαιωθεί ότι απαντάει επιτυχώς σε βασικά ερωτήματα όπως το αν καλύπτει μια πραγματική ανθρώπινη ανάγκη και αν υπάρχει οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο μπορεί παραχθεί σημαντικό κέρδος. Το επόμενο στάδιο είναι να εκτιμήσει αριθμητικά τα παραπάνω και να θέσει συγκεκριμένους στόχους και να καθορίσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν και τα χρήματα που θα χρειαστούν για να τους πετύχει. Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται κανείς και ανάλογα με τον επενδυτή που θέλει να προσεγγίσει η συνέχεια μπορεί να είναι λίγο διαφορετική. Για την προσέγγιση VCs είναι απαραίτητο ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Για έναν angel investor ένα “executive summary” μπορεί να αρκεί. Πολλές φορές η λύση μπορεί να μην έρθει από έναν παραδοσιακό επενδυτή, αλλά από μια καλή συνεργασία με κάποια πετυχημένη εταιρία του χώρου.

Ειδικά για τα VCs και Angels, για την προσέγγιση σε αρχικό στάδιο πρέπει το επιχειρηματικό σχέδιο να δείχνει (και να δικαιολογεί φυσικά) εκθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδών ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Σε μια επιχείρηση που λειτουργεί για κάποιο διάστημα και έχει αποδείξει ότι το οικονομικό της μοντέλο δουλεύει μπορεί να μην είναι αναγκαίοι οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης.

Φυσικά πριν μιλήσει κανείς με οποιονδήποτε επενδυτή πρέπει να είναι σίγουρος ότι μπορεί να παρουσιάσει με σαφήνεια και συντομία όλα τα παραπάνω (έχοντας κάνει πολλές πρόβες!) και να ξέρει καλά την αγορά στην οποία κινείται.

Για ομάδες με μικρή εμπειρία, θα πρότεινα να προσεγγίσουν ανθρώπους με διάφορες δεξιότητες και στις περισσότερες περιπτώσεις ένας δεν είναι αρκετός. Λίγη προσοχή όμως γιατί οι καλές συμβουλές δεν αγοράζονται, αλλά κερδίζονται. Προσπάθειες όπως τα startup events τύπου StartupAthens, StartupWeekend κ.α. δίνουν μια καλή αφετηρία και είναι σημείο επαφής με πιο έμπειρους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν.