Τα επόμενα βήματα του AfriConEU

    Από: Startup Team

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το πρότζεκτ AfriConEU ήταν αρκετά ενεργό συντονίζοντας αρκετές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, διεξάγοντας έρευνα και συμμετέχοντας σε σημαντικές συζητήσεις. Έως τώρα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αναφορικά με τους στόχους του έργου. Έχουν αναπτυχθεί επίσης, αρκετά νέα εργαλεία, καθιστώντας τις ευκαιρίες πιο προσιτές για τους ενδιαφερόμενους.

Η Outbox οργάνωσε μια σειρά από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις Προκλήσεις & Ευκαιρίες για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αφρικής. Η πρώτη συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, 2021. Ασχολήθηκε με τη «Βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για αφρικανικούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας & νεοφυείς επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο», εστιάζοντας στις δυσκολίες χρηματοδότησης μιας νεοφυούς επιχείρησης και στην ποιότητα της επιχειρηματικής ιδέας. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, έλαβε χώρα η δεύτερη συζήτηση «Ανταλλαγή γνώσης μεταξύ Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας στην Αφρική και την Ευρώπη», η οποία επικεντρώθηκε στις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας/ νεοφυείς επιχειρήσεις στις δύο ηπείρους και στο πώς μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει ως εργαλεία ανάπτυξης. Η τρίτη και τελευταία συζήτηση πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου, 2021 με τίτλο “Πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την πρόσβαση στις αγορές για αφρικανικές και ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις;” και επικεντρώθηκε στις διαφορετικές προκλήσεις, ευκαιρίες και εμπόδια που υφίστανται οι αφρικανικοί και ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας/ νεοφυείς επιχειρήσεις κατά την πρόσβαση στην αγορά, με βάση την εμπειρία των αφρικανικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας στην Ευρώπη και αντίστροφα.

Οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης έχουν αποδειχθεί πολύ σημαντικές, κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Εκφράστηκαν απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα δικτύωσης, της δημιουργίας πλατφορμών ανταλλαγής γνώσεων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των συνεργασιών, την ενίσχυση των δεξιοτήτων και του δικτύου και τις διάφορες πολιτικές που πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν επίσης, σε διαδικτυακά δωμάτια, καθιστώντας τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης μια εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση και παραγωγικές συνομιλίες. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που παρέχονται από αφρικανικούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας & νεοφυείς επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο, η συγκέντρωση κεφαλαίων, η βιωσιμότητα και τα εμπόδια που οι αφρικανικοί και ευρωπαϊκοί  Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας πρέπει να ξεπεράσουν κατά την πρόσβαση στην αγορά. Ωστόσο, εκτός από τις συζητήσεις που πυροδότησαν μεταξύ των συμμετεχόντων, οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης παρείχαν χρήσιμες συμβουλές, προερχόμενες από μια ποικίλη ομάδα εμπειρογνωμόνων, που  περιλάμβανε μεταξύ άλλων, CEOs, COOs, διαχειριστές προγραμμάτων και παράγοντες σε νεοφυείς εταιρείες. Παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων υπήρξαν οι Dogpatch Labs,  SeerBit, Tunga, RDI Hub, the Republic of Work, Portershed, RDI Hub, Business Lab Uganda, Africa Advisors GmbH και Truvalu.

Επιπρόσθετα, το AfriConEU συναντήθηκε διαδικτυακά με τα συγγενικά του έργα ICT-58, DIGILOGIC & HUBiquitous στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Συντονιστή του AfriConEU, INOVA+ , συντονίστηκε από το Youthmakers Hub και είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν και τα τρία έργα, αναφερόμενα στην πρόοδό τους, τους βραχυπρόθεσμους στόχους που έχουν τεθεί για το μέλλον και τις φιλοδοξίες των έργων. Προχωρώντας, αποφασίστηκε ότι τα έργα ICT-58 θα εδραιώσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, επαναλαμβάνοντας τέτοιες συναντήσεις, με την επόμενη να έχει προγραμματιστεί για το 2022. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης εδώ.

Επιπρόσθετα, η ιστοσελίδα του AfriConEU ανανεώνεται συνεχώς με χρήσιμο περιεχόμενο κι εργαλεία. Η πρώτη νέα προσθήκη είναι το χωρίο Training Resources. Εκεί μπορεί κανείς να βρει διαδικτυακές εκπαιδεύσεις υψηλής ποιότητας, διαδικτυακά σεμινάρια και εκπαιδευτικό υλικό, που σχετίζονται με το περιεχόμενο του έργου. Ένα ξεχωριστό χωρίο, το Job Opportunities είναι αφιερωμένο σε  ευκαιρίες εργασίας για ειδικούς που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν. Επιπλέον, άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή κοινότητα AfriConEU, αποκτώντας πρόσβαση σε διάφορες ευκαιρίες για εκπαίδευση και χρηματοδότηση, μπορούν εύκολα να το κάνουν συμπληρώνοντας την φόρμα εδώ. Ωστόσο, οντότητες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην πλατφόρμα, προσφέροντας θέσεις εργασίας ή προσελκύοντας συμμετέχοντες για τα σεμινάριά τους, συμπληρώνοντας μια παρόμοια φόρμα εδώ. Τους τελευταίους μήνες,, το έργο AfriConEU έχει τύχει ακόμη μεγαλύτερης αναγνώρισης από διάφορους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένης της Tech Nova, η οποία είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που καλύπτει το τεχνολογικό οικοσύστημα της Γκάνας και της Αφρικής, του Ameyaw Debrah, που είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος στην Γκάνα, και του startup.gr, που είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος, που σχετίζεται μεταξύ άλλων με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις μελλοντικές εξελίξεις του AfriConEU στον ιστότοπό του ή απλώς μέσω εγγραφής στο Newsletter. Θα ακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο. Αν είστε Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας, επιχειρηματίας, επενδυτής, ίδρυμα στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας, ο οποίος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κάποιο στάδιο του έργου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας στη διεύθυνση africoneu@inova.business.