Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο Startup.gr: Άγγελος Σπυράτος CEO της yoltlabs.com

Η YoltLabs είναι μια εταιρεία λογισμικού και τεχνητής νοημοσύνης, που διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από τεχνολογικές λύσεις για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων. Αποτελείται από μια ομάδα ειδικών σε τομείς όπως machine learning, web development, data analytics και internet of things, που έχουν ώς στόχο να  δημιουργούν καινοτόμες και υψηλής ποιότητας λύσεις για τις εταιρείες που συνεργάζεται.
Στόχος της είναι να βοηθήσει τις εταιρείες να εκσυγχρονίσουν τις δραστηριότητές τους, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και το κέρδος τους και να μειώσουν τα κόστη τους, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και άλλες τεχνολογίες αιχμής. Για να το πετύχει αυτό, η YoltLabs αναπτύσει ενεργά δικές της Software as a Service (SaaS) λύσεις, όπως το Recommantis και το Smart Agenda, που να βοηθούν μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών να κάνουν το επόμενο βήμα. Εκτός από τα δικά της προϊόντα, ασχολείται και με την συμβουλευτική καθώς και την δημιουργία εξατομικευμένων λύσεων για εταιρείες που θέλουν να εντάξουν λύσεις υψηλής τεχνολογίας στο αντικείμενό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Yolt Labs είναι μέλος του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, Elevate Greece. Μάλιστα, διακρίθηκε με το Αργυρό Βραβείο Καινοτομίας στο 5ο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας “In Action”, το οποίο διοργανώθηκε από το Skywalker.gr και το GRBossible, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Περιφέρειας Αττικής.

 

Σε ποιους απευθύνεται και τι υπηρεσίες προσφέρετε;

Η Yolt Labs, προσφέρει μια γκάμα υπηρεσιών, για κάθε είδους επιχείρηση, που μπορεί κανείς να βρει στο site μας αλλά και κλείνοντας μια δωρέαν συνάντηση συμβουλευτικής μαζί μας. Ωστόσο, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην άμεση διάθεση των δύο SaaS λύσεων που αναπτύσει, γιατί πιστεύει ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν πραγματική και μετρήσιμη υπεραξία στους πελάτες της, βοηθώντας τους να κάνουν το επόμενο βήμα.

Το πρώτο της προϊόν, ονομάζεται Recommantis και πρόκειται για μια πλατφόρμα Data Science as a Service (DSaaS) όπου βρίσκεται σε στάδιο TRL-6. Η αρχική του μορφή επικεντρώνεται σε προτάσεις προϊόντων για αύξηση των πωλήσεων (cross-sells) με διάφορες τεχνικές AI και Deep Learning, ικανές να καλύψουν σχεδόν όλα τα μεγέθη και είδη eshops. Αργότερα σκοπεύει να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη AI πλατφόρμα, με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για αύξηση κερδών και μείωση κόστους και θα απευθύνεται σε όλων των ειδών τα ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους. Μερικά παραδείγματα τέτοιων εργαλείων είναι αλγόριθμοι έξυπνης τιμολόγησης, προβλέψεων πωλήσεων, Intel gathering για προϊόντα και τον ανταγωνισμό και άλλα. Στην τρέχουσα μορφή του έχει ήδη δοκιμαστεί σε πραγματικά δεδομένα από μεγάλα Ελληνικά eshops και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Η διάθεση του Recommantis για το ευρύ κοινό αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ η εταιρεία αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε στάδιο αναζήτησης τουλάχιστον 10 ακόμη Early Adopters που θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον χώρο τον προτάσεων προϊόντων.

Το δεύτερο προϊόν της, ονομάζεται Smart Agenda και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βασίζονται στα ραντεβού και τις βοηθάει στην οργάνωση τους, στην αύξηση της αποδοτικότητας και των κερδών καθώς και στη μείωση του κόστους. Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία περιλαμβάνει μια πληθώρα εργαλείων για επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, όπως διαχείριση ραντεβού και πελατών (CRM), στατιστικά στοιχεία, διαχείριση εργασιών, online booking system και έτοιμο website! Όλα αυτά, σε πολύ προσιτές τιμές, καθώς στοχεύουν στο να βοηθήσουν ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια.

 

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από άλλες εταιρείες;

Δύο βασικά στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν είναι ο τρόπος που λειτουργούμε και το κοινό όραμα που διαθέτουμε. Αναφορικά με το πώς λειτουργούμε, είτε αφορά δικό μας project είτε κάποια εξατομικευμένη λύση για κάποιο συνεργάτη, επιλέγουμε να το υλοποιήσουμε μόνο αν μας παθιάζει και μπορούμε να δώσουμε πραγματική και ουσιαστική αξία στο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που ένα project δεν μας “γεμίζει”, θεωρούμε ότι δεν θα μας επιτρέψει να είμαστε όσο δημιουργικοί θα θέλαμε, ώστε να βοηθήσουμε να υλοποιηθεί αλλά και να εξελιχθεί. Έτσι, προτιμάμε να απορρίψουμε τέτοιες προτάσεις, εξηγώντας φυσικά τους λόγους στον ενδιαφερόμενο. Κάθε project είναι παιδί μας, και όπως κάθε γονιός θέλουμε το καλύτερο δυνατό για αυτό, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και στην δημιουργικότητα.

Όσο για το όραμα, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ώς μια τυπική startup. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι παρά τις δυσκολίες και παρότι λατρεύουμε την δικτύωση και την δημιουργία νέων συνεργασιών, δεν ψάχνουμε ενεργά για χρηματοδότηση και δεν έχουμε ώς στόχο να πείσουμε κανέναν ότι έχουμε τις επόμενες Unicorn ideas. Το όραμα μας και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου θα μπορούμε να έχουμε μια ομάδα ανθρώπων που αισθάνονται υπερήφανοι για το έργο τους. Όταν υπάρχει το κατάλληλο δυναμικό, θέλουμε κάθε εργαζόμενος της εταιρείας να μπορεί να εκφράσει τις ιδέες του και να του δίνεται η δυνατότητα να τις κάνει πραγματικότητα, σε πλαίσια συνεταιρισμού.

 

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στο ταξίδι σας;

Η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ως Yolt Labs ήταν ότι όλα τα ιδρυτικά μέλη εργάζονται και σε άλλες εταιρείες, ώστε να εξασφαλίζουν τα προς το ζην και να μην επιβαρύνουν την Yolt Labs στα πρώτα της βήματα. Με άλλα λόγια, ότι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα οφείλεται σε αρκετές θυσίες, προσωπικό χρόνο και επιμονή. Κάθε αρχή και δύσκολη που λένε!

 

Πείτε μας 1-2 ελληνικά (ή μη) Startups που θαυμάζετε και γιατί;

Έχουμε δύο  startup που θαυμάζουμε πραγματικά για την πορεία τους, για διαφορετικούς λόγους.

Η πρώτη είναι μια Startup που όπως θα έλεγαν και οι ιδρυτές της “we are not a Startup”. Πρόκειται για την Αμερικανική 37signals (Basecamp) όπου την θαυμάζουμε για το εξαιρετικό mentality που την καθιστά την απόλυτη εξαίρεση στον κανόνα του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου. Θεωρούμε το βιβλίο τους (ReWork) ενα τρομερό εγχειρίδιο από “αλήθειες” που πραγματικά μας έχει δώσει πολύ δύναμη λόγω πόλλων κοινών στοιχείων στην νουθεσία τους με την δική μας.

Η άλλη δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Ελληνική Hack The Box, η οποία έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό προϊόν με τρομερό αντίκτυπο για τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας αλλά και της πληροφορικής γενικότερα. Πρόκειται για ένα hands-on εργαλείο που μπορεί να δώσει απαραίτητες γνώσεις σχεδόν σε κάθε ειδικότητα της πληροφορικής με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο.

 

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there?

Η ανθρωπότητα πήγε μπροστά χάρη σε οραματιστές. Να κυνηγάτε τα όνειρα σας και να ασχολείστε μόνο με πράγματα που πραγματικά αγαπάτε και σας κάνουν χαρούμενους. Αν κάνετε αυτό που σας λέει η καρδιά σας, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρείτε τρόπο και θα πετύχετε, ό,τι και να σας λένε οι άλλοι. Ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια, αλλά όλοι κρύβουμε μέσα μας περισσότερη δύναμη από όση συνειδητοποιούμε.

 

Βρείτε τους:

yoltlabs.com/

www.facebook.com/yoltlabscom

www.linkedin.com/company/yoltlabs

smartagenda.gr/

www.facebook.com/smartagendagr

www.linkedin.com/showcase/smart-agenda

www.instagram.com/smartagendagr