Γιατί η Ευρώπη τρομάζει από το νέο κρυπτονόμισμα του Facebook

    Από: Startup Team

Το Facebook αποκάλυψε την Τρίτη 18/6 τα σχέδιά του για το Libra, το νέο κρυπτονόμισμα που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει. Η συγκεκριμένη κίνηση, φυσικά, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι «αποκλείεται το Libra να γίνει ένα κανονικό νόμισμα». Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) επιθυμούν να  δημιουργηθεί ένα φόρουμ που θα αποτιμήσει τους κινδύνους των ψηφιακών νομισμάτων, όπως του Libra, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο φόρουμ πρόκειται να συμμετέχουν κεντρικές τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ προειδοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να γίνει «σκιώδης τράπεζα» λόγω των σχεδίων για τα ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εμφανίστηκε περισσότερο θετικός απέναντι στο νέο κρυπτονόμισμα, τονίζοντας ότι παραμένει ανοιχτόμυαλος, αν και προειδοποίησε ότι το Libra θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ρυθμιστικές αρχές. «Οτιδήποτε λειτουργεί σε αυτόν τον κόσμο γίνεται αυτομάτως συστημικό και θα πρέπει να υπάγεται στα αυστηρότερα ρυθμιστικά πρότυπα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κεντρικός τραπεζίτης.

Το Libra, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2020, θα τελεί υπό την εποπτεία μιας κοινοπραξίας εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Visa και η Uber. Στόχος του Facebook είναι το ψηφιακό του νόμισμα να είναι ένα σταθερό νόμισμα (stablecoin), δηλαδή να βασίζεται σε πραγματικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και να κινείται γύρω από μια συγκεκριμένη τιμή, χωρίς να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις όπως το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Η εταιρία έχει επίσης αναπτύξει ένα ψηφιακό πορτοφόλι, που ονομάζεται Calibra, για να μπορούν οι δικοί της χρήστες να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν το ψηφιακό νόμισμα.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν την είσοδο της Facebook στα κρυπτονομίσματα μια πολλά υποσχόμενη κίνηση για τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά υποστηρίζουν ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια αποτελούν ένα σημείο στο οποίο το φιλόδοξο εγχείρημα θα μπορούσε να αποτύχει. «Η είδηση ανακοινώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η Facebook δέχεται έντονες πιέσεις από ρυθμιστικές αρχές, μετόχους και χρήστες προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα», σχολίασε η Ορελί Λ’Οστίς, αναλύτρια στη Forrester.

Το γεγονός ότι η Facebook συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικές εταιρείες όπως η Visa και η Mastercard σημαίνει ότι «μπορούμε να αναμένουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις θα διατυπώσουν ερωτήματα σχετικά με τη συλλογή χρηματοπιστωτικών δεδομένων της Facebook και τη διαχειριστική διαδικασία, και κατά πόσον το σύστημα πληροί όλες τις νομικές και ρυθμιστικές προϋποθέσεις», ανέφερε η αναλύτρια σε έκθεσή της.

Πηγή: Ethnos.gr