Δουλειά σε startup: Το νέο trend;

    Από: Startup Team

Πηγή: blog.alba.edu.grBy: Alexis Komselis,Director, ALBA Hub for Enterprise and Development

Η συζήτηση στο Ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα σχετικά με τα startups και τη νέα επιχειρηματικότητα έχει αρχίσει πλέον να φέρνει απτά αποτελέσματα. Οι πρώτες νέες επιχειρήσεις γρήγορης ανάπτυξης ξεπερνούν το βρεφικό στάδιο και μπαίνουν σε τροχιά ενηλικίωσης. Αυτό συνεπάγεται ότι, μετά από πολλά χρόνια ζυμώσεων, θα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε το έδαφος για το επόμενο στάδιο μετά το startup, που μπορούμε να αποκαλέσουμε grow up.

Οι επιχειρήσεις που εδραιώνονται πλέον στην αγορά και αρχίζουν να ξεφεύγουν από το στάδιο της εκκίνησης, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες για να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση σε συνθήκες ραγδαίας ανάπτυξης. Άλλωστε, τα startups κάθε είδους ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες νέες επιχειρήσεις επειδή «υπόσχονται» υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για αυτόν τον λόγο λαμβάνουν κεφάλαια από Venture Capitals και Business Angels. Μετά από αυτό το στάδιο όμως, πρέπει να στραφούν στην αγορά, να τελειοποιήσουν προϊόντα και υπηρεσίες, και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Συνεπώς, στις περισσότερες από αυτές πρέπει να συμπληρωθεί η ομάδα, να βρεθούν οι απαιτούμενες γνώσεις και ικανότητες, και να διατηρηθεί το momentum της καινοτομίας. Είναι λοιπόν η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Είναι η ώρα για νέες θέσεις εργασίας!

Το γεγονός αυτό έχει ήδη διαφανεί τόσο από τα δημοσιεύματα σε sites και μέσα που ασχολούνται με το επιχειρηματικό οικοσύστημα, όσο και από αγγελίες για θέσεις εργασίας εκ μέρους των επιχειρήσεων αυτών που γίνονται όλο και πιο συχνές. Οι περισσότερες θέσεις μοιάζει να είναι για εργασία που σχετίζεται με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η κάθε επιχείρηση. Όμως, βλέπουμε και θέσεις εργασίας που έχουν να κάνουν με θέματα διοίκησης επιχειρήσεων, πωλήσεων, marketing ή finance. Το μέρος δηλαδή μιας επιχείρησης που καλείται να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές για να αναπτυχθεί σωστά.

Αναπόφευκτα λοιπόν θα αρχίσουν να υπάρχουν αυξανόμενες ανάγκες για αποφοίτους Business Schools και έμπειρα στελέχη. Η συγκεκριμένη όμως διεργασία θα είναι πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες διαδικασίες head hunting και προσλήψεων. Το βιογραφικό, οι γνώσεις και οι εμπειρία παραμένουν σημαντικά, είναι όμως δύσκολο να αξιοποιηθούν αν δεν υπάρχει και η κατάλληλη προσωπικότητα. Είναι διαφορετικό ένα στέλεχος χρηματοοικονομικών να ενταχθεί σε μια μικρή, αδόμητη και νεανική ομάδα, από το να εργαστεί σε μια τράπεζα ή μια πολυεθνική εταιρεία.

Η διαφορά δεν έγκειται μόνο στον τρόπο επιλογής, αλλά και στις συνθήκες εργασίας. Είναι σαφές ότι μια νέα ομάδα που είναι πολύ πιθανό να μην έχει ακόμα έσοδα από πωλήσεις δεν μπορεί να προσφέρει το «πακέτο» μιας πολυεθνικής. Κινητό, αυτοκίνητο, bonus ίσως είναι μακριά από την πραγματικότητα μιας επιχειρηματικής ομάδας που και αυτή ωριμάζει διοικητικά με την ιδέα της. Γιατί λοιπόν να εργαστεί ένας απόφοιτος ενός Business School με MBA ή MSc σε ένα startup; Εκτός από την αυξανόμενη ανεργία, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ