Categories: Articles

Ιουλία Κωνσταντινίδου, Curator – TEDx University of Piraeus

To TEDxUniversity of Piraeus είναι ένας ανεξάρτητος οργανωμένος φορέας στο Πανεπιστημίο Πειραιώς, που προσπαθεί να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία, όπου στοχαστές από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο είναι έτοιμοι να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιδέες μέσα από τις οποίες παθιάστηκαν.

Σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε, ιδεαλιστές της ανθρωπότητας, οραματιστες του μέλλοντος και εκπαιδευτικούς με προοδευτική σκέψη, όπου θα είναι έτοιμοι να εμπνεύσουν και να δώσουν τα σκήπτρα της δύναμης στους νέους για να ηγηθούν τούτο τον κόσμο, τολμώντας να κάνουν τις ιδέες τους πράξη.
Ελπίζουμε ότι στο συνέδριο μας, η διαφορετική ομάδα από φοιτητές, διδάσκοντες και αποφοίτους παρόντες θα είναι σε θέση να μάθουν ο ένας από τον άλλο, τόσο ως ομιλητές και συμμετέχοντες, και θα αφήσει τροφή για σκέψη με στόχο τη βελτίωση του δημιουργικού συλλογικού μας μέλλοντος.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Tedx, ποιο ήταν το εφαλτήριο για να διοργανώσετε το πρώτο TEDx University of Piraeus ;

Το ΤΕDx ήταν κάτι το οποίο το γνώρισα περίπου πριν από τέσσερα χρόνια, μόλις πέρασα στο πανεπιστήμιο. Είχα δει μια ομιλία στο διαδίκτυο με οφθαλμαπάτες και μου είχε κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο ομιλητής περιέγραφε την ιδέα του. Από τότε θυμάμαι ξεκίνησα να βλέπω ομιλίες στην πλατφόρμα του TED.com. Με τον καιρό έμαθα παραπάνω πληροφορίες.

Όμως αυτή η αναζήτηση για το TEDx δε σταμάτησε εκεί. Τον Νοέμβριο του 2011 μαθαίνω πως διοργανώνετε το TEDxAthens και ζητάνε εθελοντές. Είχα δηλώσει συμμετοχή. Γεμάτη χαρά ήλπιζα να πάω και να συμβάλλω στην διοργάνωση του αλλά και να παρακολουθήσω ένα TEDx από κοντά. Ωστόσο δεν επιλέχτηκα στο να είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Παρόλα αυτά δεν στενοχωρήθηκα. Τη περίοδο εκείνη ήμουν υπεύθυνη πωλήσεων στην AIESEC του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η αρμοδιότητα που είχα, δεν μου άφηνε περιθώρια στενοχώριας.

Προχωρώντας όμως στον χρόνο, η σχέση μου με τα βίντεο του TEDx μεγάλωνε. Η δύναμη που είχαν για να σε επηρεάζουν ήταν μοναδική. Ώσπου φτάνει το καλοκαίρι του 2012. ‘Ήμουν με τον Μαζίν, διοργανωτή του TEDxAUEB και συζητάγαμε για την αίτηση που είχε κάνει ώστε να πάρει την άδεια να διοργανώσει το πρώτο TEDx σε πανεπιστήμιο. Ο ενθουσιασμός μου για την απόφαση του ήταν φανερός. Του είχα ζητήσει να με συμπεριλάβει στην ομάδα του. Όμως εκείνος ήθελε να επικεντρωθεί στην κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οπότε για δεύτερη φορά,η προσπάθεια το να μπω σε ομάδα TEDx δεν ήταν γραφτό να γίνει θα έλεγε κανείς.

Τότε όμως ήταν που πήρα την απόφαση να  συμπληρώσω την αίτηση για να διοργανώσω το πρώτου TEDxUniveristyofPiraeus. Το πείσμα και η αγάπη στις ιδέες. Η αδράνεια της κοινωνίας. Ο φόβος πολλών νέων για το μέλλον τους. Όλα μαζί οδηγούσαν σε κάτι κοινό. Στο να μοιραζόμαστε αυτά που σκεφτόμαστε αλλά και αυτά που κάναμε, ώστε να δώσουμε ένα ερέθισμά στην κοινωνία. Σε μια κοινωνία που πάσχει από κρίση αξιών, η δυνατότητα να είσαι ελεύθερος και να μοιράζεσαι τις ιδέες σου, μπορεί να θεωρηθεί και ως μια λύση. Γιατί να μην την εφαρμόσουμε;

Είναι δύσκολη η διοργάνωση ενός τέτοιου event και πόσο εύκολη είναι η οργάνωσή του, καθώς είναι και το αντικείμενο που σπουδάζετε.

To να διοργανώσεις ένα ΤΕDx δεν είναι δύσκολο. Χρειάζεσαι ένα στρατηγικό πλάνο με αρχή, μέση και τέλος και να ξέρεις ποια θα είναι η βασική σου αποστολή. Πρέπει να δείξεις στο TED πως είσαι το κατάλληλο άτομο να αναλάβεις την  διοργάνωση του και να εκπροσωπήσεις το όνομα του.

Ωστόσο πέρα από την διοργάνωση του, όσο αφορά την οργάνωση, ένα από τα βασικότερα στοιχεία είναι να συνεργάζεσαι με τους κατάλληλους ανθρώπους. Ο διοργανωτής φέρει την ευθύνη της απόφασης και της καθοδήγησης. Μαζί με την ομάδα του, θα κάνει πράξει όλα όσα έχουν προγραμματιστεί.  Ένα μότο που χρησιμοποιώ στην ομάδα μου είναι, πως στις επιτυχίες έχουμε συμβάλει όλοι μας, ενώ στις αποτυχίες φέρει την ευθύνη ο διοργανωτής. Αυτές είναι οι προκλήσεις της σωστής οργάνωσης για τον υπεύθυνο.

Όσο αφορά το TEDxUniversityofPiraeus που αποτελεί το πρώτο συνέδριο TEDx στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, είχε δυσκολίες στην οργάνωση του. Χωρίς να έχουμε τις νομικές υποδομές και την άμεση τεχνογνωσία, δαπανήσαμε χρόνο στο να τα εξασφαλίσουμε όλα όσα χρειαζόντουσαν.

Παρόλα αυτά, από τα τέσσερα χρόνια σπουδών στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μπορώ να πω πως έμαθα πολλά θεωρητικά πράγματα, τα οποία μπόρεσα και έκανα πράξη. Αυτό βοήθησε αρκετά καθώς έγινε αντιληπτή η λειτουργία μιας οποιασδήποτε επιχείρησης που ξεκινάει να υλοποιηθεί από το μηδέν. Μια πρόκληση που συνάντησα ήταν η εμπιστοσύνη που έπρεπε να δείξω σε ανθρώπους που δε γνώριζα, ωστόσο είχαν πιστέψει στο όραμα μου και ήθελαν να με ακολουθήσουν. Αυτό δε διδάσκεται όμως μέσα από τα βιβλία, αλλά μαθαίνεται, από το πόσο πολύ θες τελικά το όνειρο σου να γίνει πράξη.

Τι ξεχωριστό μπορεί να ζήσει κάποιος σε αυτό το event;

Στο TEDxUniversityofPiraeus είχαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα συνέδριο διαφορετικό από αυτά που έχουν συνηθίσει οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ψάξαμε να βρούμε την χρυσή τομή όπου θα μπορούσαμε να δώσουμε την κάθαρση μέσα από τις ομιλίες αλλά και την θετική εντύπωση που αυτές θα δημιουργούσαν στους νέους. Οπότε συνθέσαμε τον τίτλο μας, Believe. Act. Change.  Μέσα από τις τρεις αυτές λέξεις θέλαμε να τονίσουμε ότι ‘αν δεν πιστέψεις και δεν δράσεις ,δεν θα έχεις σε τι να συνεχίσεις να πιστεύεις ώστε να δεις την αλλαγή’.

Οι ομιλητές της κάθε θεματικής θα είναι εκεί για να μας δείξουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, πως εκείνοι το βίωσαν όλο αυτό. Θεωρούμε πως θα είναι μια επανάσταση αυτού του είδους η παρουσίαση καθώς ο θεατής δεν θα ακούσει μια απλή ομιλία, αλλά θα μπορεί έμμεσα να ταυτιστεί μαζί της.

Παράλληλα εκτός από τις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν, θα υπάρχουν διάφορα workshop και entertainment performances στα διαλείμματα, όπου οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να απολαύσουν. Με την ομάδα του TEDxUniversityofPiraeus προσπαθήσαμε να συνθέσουμε έτσι την εμπειρία του κοινού μας, ώστε να ταιριάζει στο νεανικό κοινό καθώς και να έχει μια δόση καινοτομίας.

Πρόσφατα είδαμε και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να διοργανώνει το πρώτο του TEDx, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία πιστεύετε για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα;

Τα πανεπιστήμια αποτελούν χώρο μάθησης και έκφρασης ιδεών. Εκεί οι νέοι έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν ως άτομα. Να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με τους συμφοιτητές τους. Επιπλέον τα πανεπιστήμια έχουν ως ρόλο να συμβάλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και στην πρόοδο της επιστήμης και της εφαρμοσμένης έρευνας.

Συχνά όμως, αυτή η εικόνα των πανεπιστημίων δεν φαίνεται. Χάνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα που επικρατεί. Το TEDx που σκοπό έχει την «διάδοση ιδεών» έρχεται για να παρουσιάσει αυτή την εικόνα. Μια εικόνα όπου δείχνει τα πανεπιστήμια της χώρας να δίνουν την δυνατότητα στους φοιτητές να διοργανώσουν ένα συνέδριο παγκόσμιας εμβέλειας αλλά και να αφήσουν τις ιδέες να ακουστούν.

Η αύξηση των TEDx Uni αποτελεί μια καλή ευκαιρία ανάπτυξης της Ελληνικής εκπαίδευσης, που παρά την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει, δεν σταματά να εκσυγχρονίζεται. Το TEDxAUEB αποτέλεσε το πρώτο TEDx Uni και τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως. Το πανεπιστήμιο αναδείχθηκε παγκοσμίως, οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν μέσα από το “Students Act” ιδέες για βελτίωση του Πανεπιστημίου και οι θεατές παρακολούθησαν μια επίκαιρη θεματική με μια διαφορετική πλευρά. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα. Θα μπορούσε, επίσης να πει κανείς πως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυξήθηκε, οι μελλοντικοί υποψήφιοι φοιτητές, θα έχουν έναν λόγο παραπάνω να προτιμήσουν πανεπιστήμια που δίνουν χώρο στις ιδέες. Φαντάζομαι αυτό αποτελεί από μόνο του μια καλή ευκαιρία διάδοσης του.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε όλους τους φοιτητές και συμφοιτητές σε σχέση με τα σχέδιά τους και πόσο μπορεί να τους επηρεάσει ένα TEDx;

Η συμβουλή μου προς τους νέους θα ήταν να μην φοβούνται να δοκιμάζουν και να τολμούν. Ζούμε σε μια κοινωνία κρίσης αξιών. Μια κοινωνία όπου τα όνειρα τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων καταπιέζονται και δεν εξωτερικεύονται. Είναι  άσχημο, να μην μπορείς να εκφράζεις και να πραγματοποιείς τις ιδέες και τα όνειρα σου. Κάνουμε σχέδια για την ζωή και συχνά τα ξεχνάμε. Αντιθέτως πρέπει να πιστέψουμε σε αυτά και να τα πραγματοποιήσουμε. Όπως λέει και μια σοφή φράση «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στα όνειρα τους».

Στο TEDxUniversityofPiraeus, έχουμε αγαπήσει αυτή τη φράση και γι αυτό το λόγο οι ομιλητές μας θα βασιστούν σε αυτήν. Η κοινωνία μας, δεν παρουσιάζει τον δύσκολο δρόμο της δράσης. Συχνά βλέπουμε ή ακούμε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα χωρίς να ξέρουμε ποια ήταν τελικά η διαδρομή για αυτή την επιτυχία. Ωστόσο στο συνέδριο μας, θέλουμε να «αποκαλύψουμε» αυτή τη διαδρομή. Οι παρευρισκόμενοι θα ακούσουν ιστορίες που οδήγησαν σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα ή ακόμα και ιστορίες οι οποίες άλλαξαν την κοσμοθεωρία ενός ανθρώπου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αυτό που θα τους επηρεάσει είναι το γεγονός ότι στην σημερινή κοινωνία της Ελλάδος υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν και είναι οι «γνωστοί-άγνωστοι» ήρωες της κοινωνίας μας.

Περισσότερα για το TEDxUniversityofPiraeus:

Page: www.tedxuniversityofpiraeus.com

Join: www.facebook.com/TEDxUniversityofPiraeus

Follow: twitter.com/TEDxUniPi