Επιχειρηματικότητα

Ποια είναι η Callian Capital και τι θέλει από τη Folli Follie

Σε μια άνευ προηγουμένου αναμέτρηση συμφερόντων, εμφανών και μη, εξελίσσεται η υπόθεση της Folli Follie Group. Η εκδήλωση των προθέσεων του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, βασικού μετόχου της εταιρείας και κατηγορούμενου μαζί με μέλη της οικογένειάς του καθώς και 11 ακόμα ατόμων, για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία από κοινού, και χειραγώγηση, να ζητήσει την αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και ουσιαστικά να καθορίσει την ατζέντα, προκάλεσε αλυσιδωτές εξελίξεις.

Η παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Αβραάμ Γούναρη, συνοδεύτηκε από την αντίδραση του ad hoc committee των ομολογιούχων πιστωτών που συνοδεύτηκε από την αποστολή επιστολών προς το διοικητικό συμβούλιο αναφορικά με την πορεία της συμφωνίας οικονομικής αναδιάρθρωσης.

Η παρέμβαση Δ. Κουτσολιούτσου και η παραίτηση Α. Γούναρη, έφερε στην επιφάνεια και μια άγνωστη μέχρι πρότινος στις λεπτομέρειες της πρόταση που είχε κατατεθεί προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προ μηνών.

Σύμφωνα με αυτή, επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα στο Καναδά, το Callian Capital Group, προτείνει την εξαγορά των απαιτήσεων που έχουν οι ομολογιούχοι στη Folli Follie. Η πρόταση, προβλέπει την παροχή ρευστότητας 60-90 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του “ανοίγματος” των ομολογιούχων και τη χρηματοδότηση της εταιρείας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η πρόταση βρίσκεται στα “χέρια” του διοικητικού συμβουλίου της χειμαζόμενης εταιρείας ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Η Callian Capital Group φέρεται να έχει καταθέσει στα τέλη Ιανουαρίου και proof of funds, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής εταιρείας με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr.

Αντιθέτως όπως υποστήριξε στο Capital.gr μέλος του διοικητικού συμβουλίου ζητήθηκε από τον επενδυτή να επιβεβαιωθεί η προέλευση των κεφαλαίων με International Banking Standards. Με αφορμή αυτή την πρόταση ορισμένοι υποστηρίζουν πως πίσω της κρύβεται ο βασικός μέτοχος, με άλλες πηγές να εκτιμούν ότι αυτή (σ.σ. η πρόταση) έχει μπει στον “πάγο” για να μην οδηγηθούν στα βράχια οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους.

Προσωρινή διαταγή

Πάντως τη συγκεκριμένη πρόταση πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να αξιολογήσει το νέο διοικητικό συμβούλιο της χειμαζόμενης εταιρείας το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί μέσα στις επόμενες ώρες, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, το αργότερο αύριο Τετάρτη, για να λάβει την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου για την αλλαγή της διοίκησης στη Folli Follie. Τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου έχουν επιλεχθεί από τον μεγαλύτερο διεθνώς οίκο ανεύρεσης επιτελικών στελεχών. Από την απερχόμενη διοίκηση της προβληματικής εταιρείας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει να μάθει για το εάν έχει προχωρήσει το θέμα των μηνύσεων κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Την ίδια στιγμή η πλευρά Δ. Κουτσολιούτσου επιδιώκει να μειώσει τον κίνδυνο πτώχευσης (μέσω της καταγγελίας των ομολογιών) της εταιρείας που υφίσταται ανά πάσα στιγμή, ενώ παράλληλα η επίλυση (μέσω συμβιβασμού με τον ελβετικό όμιλο) του θέματος με τις μετοχές της Dufry, θα λειτουργήσουν ως κεφαλαιακός “μηχανισμός επιβίωσης” για την δραστηριότητα της FFG, μαζί με τα υπόλοιπα σχέδια αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων (Μινιόν κ.α.).

Πηγή: Capital.gr