Τι είδαμε στην πρώτη προσέγγιση της Ι.Κ.Ε. από τον Μάρκο Καπετάνιο στο χώρο του FOUND.ATION

    Από: Startup Team

Μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση – διάλεξη των βασικών χαρακτηριστικών της Ι.Κ.Ε. της νέας νομικής μορφής επιχειρήσεων, πήρε μέρος στο FOUND.ATION. Ο Μάρκος Καπετάνιος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος είναι λογιστής – φοροτεχνικός με αρκετά χρόνια στη αγορά αλλά και εμπειρία ανέλυσε τα χαρακτηριστικά αλλά και παρέθεσε τα πλεονεκτήματα αυτής της μορφής για μία start-up επιχείρηση.

Ορισμός και Ανάλυση της Ι.Κ.Ε

Οι ορισμοί αρκετές φορές ακούγονται βαρετοί ή θυμίζουν σχολικά χρόνια. όμως η ανάλυση ενός ορισμού βοηθά την κατανόηση της μορφής μίας επιχείρησης. Η Ι.Κ.Ε. λοιπόν πρόκειται για μία εμπορική επιχείρηση(ακόμα και αν ο σκοπός της δεν είναι εμπορικός) και είναι μια κεφαλαιουχική εταιρία. Οι εταίροι της έχουν περιορισμένη ευθύνη( έως του ποσού της εισφοράς τους) και δεν ισχύουν τα εργατικά δικαιώματα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επιρόσθετα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν ισχύουν για τους εταίρους των Ι.Κ.Ε. που εισφέρουν την εργασία ή τις υπηρεσίες τους σε αυτήν. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στην παρουσίαση που αναρτήθηκε από το FOUND.ATION.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά, το ένα είναι η ταχύτητα των αποφάσεων οι οποίες μπορεί να παίρνονται μόνο από το διαχειριστή ο οποίος έχει οριστεί κατά το καταστατικό. Το καταστατικό όπως τόνισε ο κύριος Καπετάνιος θα πρέπει να συνταχθεί με μεγάλη προσοχή καθώς και να γίνουν οι κατάλληλες προβλέψεις για το μέλλον, όσον αφορά και την εξέλιξη της επιχείρησης, το “growth”.

Υπάρχει λοιπόν ταχύτητα και ευελιξία στις αποφάσεις και αυτό σημαίνει μείωση κόστους αλλά και περισσότερες ευκαιρίες. Μία ευκαιρία όπως ένα παράδειγμα που παρέθεσε ο κύριος Καπετάνιος είναι η ταχύτατη ίδρυση μίας εταιρίας (θεωρητικά εντός 15 ημερών) και η ευκαιρία να μπει μία start-up σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης στο οποίο πρέπει να έχει συσταθεί εταιρία.

Επιπλέον το χαμηλό κόστος της ίδρυσης καθώς μιλάμε για μία εταιρία “του 1 ευρώ”. Μπορεί κάποιος με λιγότερα από 100 ευρώ να ιδρύσει μία start-up και να ξεκινήσει την επιχείρησή του.

 

Μειονεκτήματα

Μία νέα νομική μορφή η οποία δεν έχει δώσει πολλά αποτελέσματα – ισολογισμούς, ‘ίσως ακόμα και κανένα, σίγουρα δεν έχει μέχρι στιγμής για τους ειδικούς το κατάλληλο feedback. Επίσης είναι μία μορφή που λόγω των χαρακτηριστικών της θα είναι δύσκολο να δημιουργήσει και το κατάλληλο “brand” με εκείνους που συναλλάσσεται. Η φερεγγυότητα λοιπόν είναι ένα μεγάλο ερώτημα και οι εταίροι καλούνται να πείσουν με τον προσωπικό τους χαρακτήρα αλλά και τη φερεγγυότητά τους τα μέρη με τα οποία συναλλάσσονται.

Επίλογος

Συμπερασματικά η διάλεξη αυτή έδειξε μία μορφή η οποία προφανώς θα έχει κάποια κενά τα οποία θα καλυφθούν με το “feedback” το οποίο θα προκύψει με το χρόνο. Επίσης μία πολύ ευέλικτη μορφή ελάχιστες αναγκαστικές εισφορές αλλά και ταχύτητα των αποφάσεων αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία μίας start-up. Η προσοχή όμως στο καταταστατικό αλλά και η ανάλογη ωριμότητα σε αυτό μπορούν να δώσουν μακροπρόθεσμες σωστές προβλέψεις για μία επιχείρηση που θα έχει τις κατάλληλες βάσεις.